Spojené štáty podnikli ďalšiu vlnu náletov v Sýrii

TA3 TASR
27.9.2014 10:35

Nemenovaný predstaviteľ americkej armády tvrdí, že operácie sú prakticky nepretržité. K náletom proti Islamskému štátu v Iraku sa najnovšie pripojila aj Británia.

Británia sa pripojila k leteckým úderom medzinárodnej koalície voči IS v Iraku

Britské Kráľovské letectvo sa dnes pripojilo k leteckým úderom medzinárodnej koalície voči pozíciám radikálov z Islamského štátu v Iraku.

Rezort obrany v Londýne potvrdil, že zo základne na Cypre odštartovali dve bojové lietadla typu Tornado GR4. Krátko po ich štarte zaznamenali svedkovia aj štart tankovacieho stroja. Ďalšie podrobnosti s odvolaním sa na bezpečnostné aspekty však britské ministerstvo obrany nezverejnilo. Stroje možno popri doterajšej prieskumnej činnosti využiť už aj na útočné operácie, ak sa ich posádkam podarí nájsť vhodné ciele, vyplynulo zo slov hovorcu rezortu.

Britský parlament schválil iba v piatok podvečer po niekoľkohodinovej rozprave v Londýne veľkou väčšinou hlasov letecké údery Kráľovského letectva proti radikálom z Islamského štátu (IS) v Iraku. Za nasadenie šiestich bombardérov typu Tornado GR4, umiestnených na základni na Cypre, hlasovalo 524 poslancov, proti bolo 43 zákonodarcov. Udelený mandát nezahŕňa využitie pozemných síl.

Veľká Británia nemieni na rozdiel od USA a ďalších krajín zasahovať predbežne proti extrémistom na sýrskom území.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok