Takmer 70 percent osamelých rodičov nevie deťom zaplatiť výlet

TASR
27.9.2014 09:08

Väčšina slovenských osamelých rodičov (62,4 percenta) si nemôže ani raz ročne zaplatiť týždňovú dovolenku mimo domu.

Takmer 70 percent osamelých rodičov nevie deťom zaplatiť výlet
SITA

Ako ďalej ukazujú vlaňajšie dáta Štatistického úradu SR, jednorodičovské a mnohodetné rodiny trpia peňažným a materiálnym nedostatkom častejšie ako úplná rodina s jedným dieťaťom či základná populácia. Jesť každý druhý deň mäso, hydinu alebo rybu si nemôže dovoliť 41 percent jednorodičovských rodín a uhradiť náhle výdavky za školský výlet dieťaťa či opravu spotrebiča nedokáže 69,3 percenta takýchto rodín.

Slovensko je signatárom Medzinárodného dohovoru OSN o právach dieťaťa a z toho vyplýva uznanie jeho práv na životnú úroveň primeranú jeho rozvoju. "Podpis dohovoru ale nie je vždy dostatočný na zlepšenie situácie. Vo väčšine európskych krajín sú deti skupinou, ktorá je najviac ohrozená chudobou," povedala Zuzana Kusá zo Sociologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV). Poznamenala, že podľa európskeho merania v roku 2012 trpia slovenské domácnosti (35,1 percenta) s väčším počtom detí príjmovou chudobou viac ako európsky priemer (25,7 percenta).
Podľa sociologičky za takéto štatistiky môže zlá sociálno-ekonomická situácia na Slovensku a zle nastavená rodinná politika, ktorá znevýhodňuje hlavne mnohodetné domácnosti. Spomenula napríklad obmedzenú možnosť kombinovať dávku v hmotnej núdzi s rodičovským príspevkom alebo nezvyšovanie rodičovského príspevku v prípade, ak je v domácnosti viac detí mladších ako tri roky.

Kusá o problematike informovala na tohtotýždňovej medzinárodnej konferencii (25.-26.9.) Dieťa je dar, na ktorej sa slovenské a zahraničné organizácie zaoberali príčinami, prečo sa biologickí rodičia vzdajú novorodenca a ako tomu zabrániť. Za jednu z príčin pomenovali aj zlú sociálno-ekonomickú situáciu pre osamelých rodičov a mnohodetné rodiny. Slovenské združenie Šanca pre nechcených, ktoré konferenciu organizovalo, chce spolu s organizáciami Áno pre život, Slniečko či Úsmev ako dar poslať slovenskej vláde a samosprávam otvorený list, v ktorom žiadajú, aby účinne riešili najmä sociálne bývanie slobodných matiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok