Kiska tvrdí, že Slovensku chýba aplikovaný výskum

TASR
27.9.2014 07:44

Členstvo v Európskej únii, rozvoj automobilového priemyslu, ale aj mladí talentovaní ľudia, ktorí sú ochotní tvrdo pracovať a ísť za svojím cieľom. To sú podľa prezidenta SR Andreja Kisku základné výhody slovenskej ekonomiky.

Kiska tvrdí, že Slovensku chýba aplikovaný výskum
SITA

Slovensko má však aj svoje nevýhody – slabú prepojenosť vysokých škôl s praxou či chýbajúce podmienky pre začínajúcich podnikateľov, tzv. start-upy. Nápady na zlepšenie týchto oblastí bola hlava štátu v piatok (26.9.) čerpať v Bostone, výskumnom a technologickom centre východného pobrežia USA. V krajine je od utorka (23.9.) na vyše týždňovej pracovnej ceste.

"Nápadov je veľa. V prvom rade je potrebný dostatok času a v druhom rade súčinnosť vlády, parlamentu a všetkých inštitúcií na to, aby sa zásadné zmeny, ktoré napríklad v školstve potrebujeme, mohli uskutočniť," zdôraznil Kiska a pripomenul, že digitálna ekonomika či podpora inovácií sú témami, ktoré sa v poslednom čase často spomínajú aj na Slovensku. "Verím, že sa to uvedie aj do praxe," konštatoval.

V Bostone ako prvú navštívil jednu z najlepších svetových univerzít - Massachusetts Institute of Technology (MIT). "Rozprávali sme sa o e-learningu a metódach, ktoré by mali na vysokých školách fungovať, o aplikovanom výskume. Práca vysokých škôl je priamo prepojená na prax a prináša pracovné miesta," priblížil Kiska.
Aplikovaný výskum v praxi bol aj témou návštevy Whitehead Institute of Biomedical Research, ktorý sa zaoberá výskumom rakoviny a vývojom liekov proti nej. Na tomto inštitúte pôsobí aj úspešná slovenská výskumníčka Zuzana Kečkešová, ktorá hlavu štátu po laboratóriách organizácie sprevádzala.

Ďalšou zastávkou prezidenta bol podnikateľský inkubátor Cambridge Inovation Center (CIC), ktorý sprostredkúva financie a priestory pre stovky začínajúcich firiem. "Spolu so start-upistami, mladými začínajúcimi podnikateľmi, sme diskutovali o možnostiach, ako vytvoriť prostredie pre tých mladých ľudí, ktorí majú nápady, tušia, že majú niečo vymyslené, ale chýba im ešte zopár krokov k tomu, aby to dotiahli do konca," priblížil.

Kiska je presvedčený, že mnohé poznatky sa dajú preniesť aj na Slovensko, aj keď to bude potrebovať čas. "Aby to niečo prinieslo, treba to v prvom rade jasne pomenovať a v druhom rade o tom rozprávať s tými, ktorí peniaze na podporu inovácií a podnikania majú, teda s vládou. Prezident nemá výkonnú moc, ale očakávam, že sa rýchlo stretnem s ministrom hospodárstva, ministrom školstva a presne o týchto veciach budeme diskutovať," povedal v závere dňa novinárom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok