Demonštrácie v uliciach Hongkongu od pondelka neutíchajú

TA3 TASR
27.9.2014 07:28

Do protestov sa zapojili desaťtisíce ľudí, ktorým sa v piatok podarilo preraziť barikády pred úradom miestnej vlády. Polícia ich z areálu vytlačila a za mrežami skončilo vyše 60 demonštrantov. Ľuďom sa nepáči, že sa Peking snaží obmedzovať autonómiu samosprávneho regiónu.

Hongkonská polícia zatkla desiatky študentov

Polícia v Hongkongu zatkla dnes desiatky študentov, ktorí vtrhli do vládnej budovy v rámci protestu proti nesúhlasu Pekingu s demokratickými reformami v tejto čínskej osobitnej administratívnej oblasti. Informovala o tom agentúra AP.

Zatýkaniu predchádzala noc plná potýčok medzi policajtmi a približne 150 demonštrantmi na námestí. Zranenia utrpelo najmenej 29 ľudí, informovala polícia.

Šéf hongkonskej bezpečnosti novinárom povedal, že polícia zakročila primerane a študentov dostatočne varovala predtým, než ich začala rozháňať.

Prodemokratickí aktivisti v tejto bývalej britskej kolónii presadzujú úplnú demokraciu a na rok 2017 slobodné voľby. Peking však koncom augusta oznámil, že umožní hlasovanie o najvyššom predstaviteľovi Hongkongu, ale kandidovať môžu iba osoby preverené osobitným výborom čínskeho parlamentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok