Novobanský metalový festival dostane pokutu za hluk

TASR
26.9.2014 16:30

Podnet obyvateľov Novej Bane, ktorý ešte začiatkom septembra podali na Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiari nad Hronom vo veci hlasitosti Festivalu Gothoom, bol podľa regionálneho úradu opodstatnený.

Novobanský metalový festival dostane pokutu za hluk

"Podľa predložených protokolov o meraní hluku vo vonkajšom prostredí bol podnet opodstatnený a konanie v uvedenej veci stále prebieha," uviedla pre TASR v tejto súvislosti Janka Štoffová, vedúca Oddelenia hygieny a životného prostredia RÚVZ v Žiari nad Hronom.

V odpovedi hygienikov zaslanej obyvateľom, ktorí podnet podali, sa uvádza, že organizátor nezabezpečil, aby expozícia obyvateľov a ich okolia bola čo najnižšia a neprekročila najnižšie prípustné hodnoty pre noc, ako ustanovuje vyhláška. Preto organizátorovi uloží pokutu.

Meranie intenzity zvuku certifikovaným špecialistom si počas konania festivalu na vlastné náklady objednali obyvatelia Štálov a okolia Tajchu. Namerané hodnoty 64,5 a 71,6 dB prevyšujú podľa RÚVZ prípustnú hodnotu zvuku, ktorá je v meranom type prostredia 45 dB.

Organizátor festivalu Peter Beťko vyjadruje s rozhodnutím úradu nespokojnosť a hovorí, že meranie nemuselo byť objektívne. "O meraní sme neboli dopredu informovaní, takisto nebol nikto zo strany organizátorov pri samotnom priebehu merania," podotkol. Od žiarskeho RÚVZ si podľa jeho slov vyžiadal celý protokol, na základe ktorého úradníci podnet vyhodnocovali, doteraz však odpoveď nedostal. "Budeme sa brániť aj právne," dodal s tým, že nevylučuje ani to, že sa obráti na súd.

Naopak, informáciu RÚVZ o tom, že organizátor porušil vyhlášku ministerstva zdravotníctva a RÚVZ začal v tejto veci správne konanie, uvítali obyvatelia, ktorí sa s podnetom na úrad obrátili. "Splnilo to náš účel v tom duchu, že sa nás občanov konečne niekto zastal, pretože sme sa snažili tlačiť na mesto a na organizátora, aby s tým niečo spravil," podotkol za obyvateľov Martin Kurek. Ako ďalej uviedol, dúfa, že to festival zastaví a už sa nebude na budúci rok v areáli Tajchu pri Novej Bani konať. Zároveň však vyjadril obavu, že právnici organizátora festivalu budú chcieť protokoly o meraní spochybniť a správne konanie zneprávniť.

Najväčší metalový festival na Slovensku s názvom Gothoom sa konal v auguste tohto roka v areáli jazera Tajch v Novej Bani. Festival sa stretol s veľkou vlnou odporu zo strany niektorých obyvateľov, ktorým prekážal nielen hluk, ale aj niektoré texty piesní, ktoré podľa ich názoru nabádajú na neznášanlivosť a páchanie násilia na základe náboženskej príslušnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok