Ešte nikdy sme neboli tak blízko k dohode s Iránom, tvrdia Nemci

TASR TA3
26.9.2014 06:20

Šesť svetových veľmocí ešte nikdy nebolo tak blízko k dohode s Iránom, ktorá by vyriešila desaťročie trvajúcu patovú situáciu ohľadne jadrového programu Teheránu raz a navždy.

Ešte nikdy sme neboli tak blízko k dohode s Iránom, tvrdia Nemci
SITA

Finálna fáza vyjednávania však bude najťažšia, povedal v New Yorku v noci nadnes nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.

"Ešte nikdy sme neboli tak blízko k dohode, ako sme teraz. Pravdou však je, že finálna fáza vyjednávaní, ktorá je ešte pred nami, je pravdepodobne najnáročnejšia," povedal podľa agentúry Reuters šéf nemeckej diplomacie po schôdzke s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním.

Stretnutie sa odohralo popri prebiehajúcom Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. "Teraz nadišiel čas ukončiť tento konflikt. Dúfam, že Irán... vzhľadom na novú situáciu vo svete a situáciu na blízkom východe, vie a uvedomuje si, že kolaps rokovaní nie je prípustný," dodal Steinmeier.


Rokovanie medzi štyrmi očami sa uskutočnilo v hoteli v bezprostrednej blízkosti centrály OSN v New Yorku, píše agentúra DPA. Rúhání predtým vystúpil s prejavom na pôde valného zhromaždenia. V prejave Rúhání Západu vyčítal, že je spoluzodpovedný za posilnenie terorizmu vo svete. Sankcie voči jeho krajine kvôli jadrovému programu nazval "strategickou chybou voči jednému umiernenému a nezávislému národu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok