Britskí poslanci schválili útoky proti Islamskému štátu

SITA TA3
26.9.2014 06:18

Britskí poslanci budú v piatok schválili pripojenie sa k leteckým útokom proti Islamskému štátu v Iraku v rámci Američanmi vedenej medzinárodnej koalícii. Za návrh hlasovalo 524 zákonodarcov, proti bolo 43 poslancov.

Britskí poslanci schválili útoky proti Islamskému štátu
SITA/AP

Britské nálety by sa podľa spravodajského portálu BBC mohli začať už cez víkend.

Poslancov o nutnosti zásahu voči islamistom presviedčal aj premiér David Cameron. "Je britský ľud ohrozený? Odpoveď je áno," zdôvodnil svoj postoj šéf Downing Street. "Toto nie je ohrozenie niekde ďaleko vo svete. Ak to nebudeme riešiť, budeme čeliť teroristickému kalifátu na pobreží Stredozemného mora a na hraniciach člena NATO," dodal premiér.

Británia bola v minulosti počas vojenských intervencií v Afganistane a Iraku jedným z najbližších spojencov USA. Verejná mienka sa však po týchto konfliktoch postavila proti, čo sa prejavilo vlani, keď musel Cameron pod tlakom odmietnuť vojenský zásah proti režimu sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. Situácia sa však teraz zmenila po tom, ako militant Islamského štátu so zjavným britským prízvukom na videonahrávke sťal hlavu britskému humanitárnemu pracovníkovi. Objavili sa tiež informácie, že po boku islamistov v Iraku a Sýrii bojujú stovky Britov.

Útoky na pozície radikálnej skupiny Islamský štát pokračovali vo štvrtok v Iraku aj v Sýrii. Americké letectvo zasiahlo ropné polia v sýrskej provincii Dajr az-Zaur pri hraniciach s Irakom. Nočné nálety zabili najmenej 14 islamských povstalcov. Francúzske letectvo zas útočilo na severe Iraku. Paríž tak reagoval na zavraždenie svojho občana Hervého Gourdela alžírskymi extrémistami hlásiacimi sa k Islamskému štátu, ktorí v stredu zverejnili videonahrávku s jeho sťatím. Francúzsko je zatiaľ jedinou európskou krajinou, ktorá sa zúčastňuje na operácii proti islamistom v Iraku. Od pondelka sa k misii pripojí aj Austrália, Belgicko a Holandsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok