USA identifikovali zamaskovaného muža na videách s brutálnymi vraždami

TASR TA3
25.9.2014 21:43

Spojené štáty sú presvedčené, že identifikovali zamaskovaného muža s britským prízvukom na videách, ktoré zachytávajú brutálne popravy dvoch amerických novinárov a britského humanitárneho pracovníka. Informoval o tom dnes riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) James Comey, ktorého citovala tlačová agentúra AP.

Riaditeľ FBI novinárom v sídle úradu povedal, že meno ani štátnu príslušnosť muža neodhalí. Comey neuviedol, či sú USA presvedčené aj o tom, že muž vykonal vraždy osobne. Samotné odrezanie hláv nie je na videozáznamoch zachytené.

Na všetkých troch videách rozpráva zamaskovaný muž angličtinou s britským prízvukom. Drží v ruke dlhý nôž a zdá sa, akoby začal troch mužov podrezávať - obeťou vraždy sa takto stali americkí novinári James Foley a Steven Sotloff a britský humanitárny pracovník David Haines.

Koncom augusta britský veľvyslanec Peter Westmacott v USA vyhlásil, že jeho krajina sa už blíži k identifikovaniu tohto militanta z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Comey tiež uviedol, že v Sýrii v súčasnosti podľa poznatkov USA bojuje v radoch militantov približne desiatka Američanov. Mnohí, ktorí tam bojovali, sa podľa neho už vrátili do Spojených štátov.

Riaditeľ FBI dodal, že vyše 100 Američanov sa buď pokúsilo cestovať do Sýrie a zatkli ich, alebo tam úspešne odcestovali, alebo sa už vrátili. Bližšie ich počty nerozviedol. Tí ktorí sa vrátili z boja s extrémistickými skupinami, sú však podľa neho vyšetrovaní, sledovaní alebo zatknutí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok