Cenu Lecha Walesu získal ukrajinský Euromajdan

TASR
25.9.2014 21:04

Cenu Lecha Walesu udelia v tomto roku spoločenskému hnutiu Euromajdan, ktoré stálo za masovými protestami v uliciach Kyjeva.

Cenu Lecha Walesu získal ukrajinský Euromajdan
SITA

Bývalý líder nezávislých odborov Solidarita, laureát Nobelovej ceny za mier a bývalý poľský prezident, ktorého meno nesie ocenenie, v reakcii zdôraznil, že ide o vyjadrenie solidarity a podpory pre demokratické a proeurópske aktivity celého ukrajinského národa.

Walesa, ktorý informoval o výbere siedmeho laureáta ocenenia, súčasne konštatoval, že porota chce oceniť tisíce ukrajinských občanov, ich odhodlanie a dôslednosť, ich proeurópske prejavy, ku ktorým sa verejne prihlásili, uvedomujúc si riziká spojené s bojom za zmenu politického a spoločenského systému v krajine.

Prestížnu Cenu Lecha Walesu dotovanú sumou 100.000 dolárov, ktorú v minulosti získali aj bývalý brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva alebo ruský ropný exmagnát Michail Chodorkovskij, slávnostne odovzdajú 29. septembra v Gdansku. Od budúceho roka dôjde k jej fúzii s cenom Solidarity rezortu zahraničných vecí a k jej premenovaniu na Cenu Solidarity Lecha Walesu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok