Národný štadión je reálnejší, Bratislava uvoľnila výstavbu

SITA
25.9.2014 18:11

Výstavba Národného futbalového štadióna v Bratislave vyzerá reálnejšie. Bratislavskí mestskí poslanci vo štvrtok investorovi schválili prenájom pozemku na vybudovanie odbočky na Bajkalskej ulici, ktorý potrebuje k dokončeniu projektu.

Národný štadión je reálnejší, Bratislava uvoľnila výstavbu
SITA

Podmienkou mesta však je, že investor začne za časť pozemku, kde budú stáť komerčné budovy, platiť komerčné nájomné. Za prenájom približne 55-tisíc metrov štvorcových plochy na Tehelnom poli doteraz investor výstavby Národného futbalového štadióna Ivan Kmotrík platil 33 eur ročne tak, ako mu stanovilo ešte bývalé vedenie mesta.

Súčasní poslanci však žiadali nájom prehodnotiť, v objekte totiž okrem športového areálu vyrastú aj komerčné budovy. Za prenájom približne 3000 štvorcových metrov určených na komerciu mesto po novom žiada 48 496 eur ročne. Cena nájmu je podľa primátora Bratislavy Milana Ftáčnika stanovená v súlade s rozhodnutím primátora, ktorým sa ustanovujú ceny prenájmov a predbežnej odplaty za vecné bremeno.

Bratislavskí poslanci vo štvrtok svojim hlasovaním schválili uzavretie Zmluvy o budúcej nájomnej zmluve s investorom. Riadnu nájomnú zmluvu zatiaľ schvaľovať nemohli, pretože materiál nebol zverejnený potrebné dva týždne, ako to vyžaduje prípad osobitného zreteľa. O nájomnej zmluve tak bude mestský parlament rokovať v októbri.

Výstavba futbalového štadióna sa bude môcť posunúť ďalej, poslanci totiž investorovi prenajali pozemky na Bajkalskej ulici, kde potrebuje vybudovať odbočku z podzemných garáží. Rozšírenie Bajkalskej ulice vyplýva z dopravno-inžinierskeho posúdenia danej lokality a jeho vybudovanie má zlepšiť dopravu v tomto území. Takmer 3400 metrov štvorcových radnica investorovi prenajme za bezmála 54-tisíc eur ročne. Uznesenie poslancov o prenájme pozemkov na vybudovanie odbočky však bude platné len v prípade, že investor bude súhlasiť s vyššie spomenutým komerčným nájmom na pozemky pre komerčné objekty.

Odblokovanie výstavby futbalového štadióna na Tehelnom poli prišli vo štvrtok podporiť aj fanúšikovia futbalového Slovana. Niekoľko desiatok priaznivcov sa zišlo pred rokovacou miestnosťou v Primaciálnom paláci, počas diskusie poslancov tlieskali a pískali či kričali heslá. Po dlhej diskusii poslanci nakoniec dali dokončeniu štadióna zelenú, čo futbaloví fanúšikovia ocenili hlasným "Ďakujeme, ďakujeme!!!"

Snaha poslancov získať komerčné nájomné za časť pozemkov na Tehelnom poli, kde investor postaví "nešportové" objekty, sa začala ešte koncom minulého roka. Investor vtedy argumentoval tým, že Národný futbalový štadión nedokáže generovať ziskové peniaze, komerčné nájomné by tak mohlo celý projekt stopnúť. Hovoriť preto začali o prípadnom predaji týchto pozemkov investorovi. Mesto si dalo vypracovať posudok a za meter štvorcový pozemku na komerčné účely na Tehelnom poli žiadalo 600 eur.

Podľa primátora Ftáčnika sa však investorovi zdala suma privysoká, posudok preto napadol na ministerstve spravodlivosti. Kmotrík radnici predstavil svoj posudok, podľa ktorého bol ochotný dať za meter štvorcový pozemkov na komerčné účely 251 eur. Primátor Ftáčnik síce myšlienku predaja pozemku investorovi nevylučuje, keďže sa však nezhodli na cene, zatiaľ takéto riešenie nevidí reálne.

Výstavba Národného futbalového štadióna by mala stáť približne 70 až 72 miliónov eur. Na výstavbu vláda SR vyčlenila zo svojich rezerv 27 miliónov eur. Na mieste Tehelného poľa by mal vyrásť nový štadión s kapacitou viac ako 20-tisíc miest. Investor počíta aj s výstavbou komerčných objektov, pribudnúť by tu mala administratívna budova, obchody či ubytovacie kapacity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok