Londýnska polícia podnikla rozsiahlu raziu proti islamským militantom

TASR
25.9.2014 14:24

Protiteroristická jednotka londýnskej Metropolitnej polície podnikla dnes rozsiahly zásah proti predpokladaným islamským militantom.

Londýnska polícia podnikla rozsiahlu raziu proti islamským militantom
SITA/AP

Zatknutých bolo deväť podozrivých, medzi ktorými je údajne aj známy radikálny duchovný Anjem Choudary, bývalý vodca zakázanej islamistickej organizácie al-Mudžahirún pôsobiacej v Británii, uviedla televízia Sky News.

Zaistení muži vo veku 22-51 rokov sú podozriví z členstva v ilegálnej teroristickej organizácii a z podpory terorizmu. Zadržiavajú ich na policajných staniciach v centre Londýna.

Príslušníci protiteroristickej sekcie Scotland Yardu SO15 v rámci prebiehajúcej operácie vykonali množstvo prehliadok v súkromných domoch, firmách i komunitných centrách. Razie prebehli na 18 miestach prevažne vo východnej a južnej časti Londýna a v jednej lokalite v meste Stoke-on-Trent v anglickom grófstve Staffordshire.

Podľa vyhlásenia polície je zatýkanie súčasťou "pokračujúceho vyšetrovania terorizmu súvisiaceho s islamistami a nie je reakciou na nijakú bezprostrednú hrozbu pre verejnú bezpečnosť".

Británia v auguste zvýšila stupeň teroristického ohrozenia krajiny, a to na druhý najvyšší na päťstupňovej stupnici. Príčinou sú vojnové konflikty v Sýrii a Iraku. V zmysle platného stupňa varovania je pokus o teroristický útok na britskom území vysoko pravdepodobný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok