USA zaútočili na rafinérie Islamského štátu v Sýrii

TA3 TASR
25.9.2014 07:22

Vojenské letectvo Spojených štátov - ku ktorému sa pripojila aj Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty - v noci na dnes zaútočilo ma modulárne ropné rafinérie vo východnej Sýrii v snahe odrezať extrémistickú skupinu Islamský štát (IS) od finančných zdrojov.

Americký predstaviteľ povedal pre agentúru Reuters, že denný zisk z produkcie tohto typu rafinérií môže byť až dva milióny dolárov.

Modulárne rafinérie sú vyrobené z hotových dielcov a zostavované na mieste ropného náleziska. Vďaka tomu je možné ich rýchlo rozoberať, ako aj uviesť do činnosti.

Cameron si želá účasť britskej armády v boji proti IS

Britský premiér David Cameron v stredu vyzval na vytvorenie komplexnej stratégie proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS), ktorá by zahŕňala aj účasť britských ozbrojených síl. Informovala o tom agentúra Reuters.

Cameron svoju výzvu predniesol na zasadnutí bezpečnostnej rady OSN v predstihu pred piatkovým hlasovaním britských poslancov o otázke, či sa Británia pripojí k leteckým úderom proti IS, ktoré vedú Spojené štáty.

Francúzsko kritizovalo EÚ za pasivitu v Sýrii

Francúzsko v stredu ostro kritizovalo Európsku úniu; jej pasivita v otázke sýrskej občianskej vojny mala podľa Paríža pomôcť k vytvoreniu chaosu a radikalizácii konfliktu. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Ako mnohí ďalší, aj Francúzsko vyzývalo tri roky na akciu," povedal minister zahraničných vecí Laurent Fabius na stretnutí s členmi sýrskej opozície, ktoré sa konalo na okraj Valného zhromaždenia OSN.

"Ale musíme uznať, že pasivita Európskej únie živila chaos šírený Bašárom Asadom a ... v určitom zmysle viedla, alebo prinajmenšom umožnila, túto radikalizáciu," dodal Fabius.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok