V úvode Valného zhromaždenia OSN vystúpili Pan Ki-mun a Obama

TASR TA3
24.9.2014 18:51

Svet sa musí spojiť voči kľúčovým globálnym výzvam, ako sú terorizmus v Iraku a Sýrii, ruská agresia v Európe a epidémia eboly v západnej Afrike, povedal dnes americký prezident Barack Obama na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku.

"Môžeme obnoviť medzinárodný systém, ktorý nám umožnil tak veľa pokroku, alebo sa nechať stiahnuť späť do spodného prúdu nestability," citovala Obamu agentúra DPA. Americký prezident vyzval OSN, aby oživila zámer, s ktorým bola založená, a "odmietla rakovinu násilného extrémizmu".

Obama vyhlásil, že vojenský nátlak na militantov Islamského štátu bude pokračovať až do ich zničenia, a vyzval tých, ktorí sa pridali k extrémistom v Iraku a Sýrii, aby "opustili bojisko, kým môžu", informovala agentúra Reuters.
V súvislosti s Ukrajinou šéf Bieleho domu zdôraznil, že ak Rusko pôjde cestou mieru a diplomacie, USA odvolajú svoje sankcie. Keď Obama hovoril, v publiku VZ OSN sedel ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ale na Obamu sa nepozrel, napísala agentúra Associated Press.

Obama
tiež vyzval Irán, aby "si nenechal ujsť príležitosť" na dohodu v spore okolo jeho jadrového programu, v ktorej by Teherán tento program obmedzil výmenou za uvoľnenie ekonomických sankcií.

Bez toho, aby menoval konkrétne Čínu,
Obama vyzval všetky národy ázijsko-tichomorského regiónu, aby rešpektovali "cestné pravidlá" a vyriešili si územné spory nenásilnou cestou.

Americký prezident tiež vyzval krajiny sveta, aby vo väčšom počte prišli s konkrétnymi záväzkami v boji s epidémiou smrteľnej eboly v západnej Afrike.


Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová dnes na VZ OSN povedala, že rozvíjajúce sa krajiny by mali mať lepšie zastúpenie v medzinárodných finančných inštitúciách, ktoré inak riskujú stratu legitímnosti. "Otáľanie s rozšírením hlasovacích práv rozvíjajúcich sa krajín v týchto inštitúciách je neprijateľné," zdôraznila s tým, že hovorí o Medzinárodnom menovom fonde a Svetovej banke.


Všeobecnú rozpravu VZ OSN, ktorá potrvá do 30. septembra, dnes otvoril generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. V prejave uviedol, že sa môže zdať, že sa svet rozpadá a hromadia sa krízy, šíria sa choroby, vrátili sa prízraky studenej vojny a mnoho výdobytkov z tzv. arabskej jari sa prudko zvrtlo nesprávnym smerom. Prezidentov, premiérov, monarchov a ministrov zo 193 členských krajín OSN vyzval, aby v tomto chaose a zúfalstve našli "semienka nádeje". "Vedúce postavenie je presne o nájdení semienok nádeje a starostlivosti o ne, aby z nich vyrástlo niečo väčšie. To je naša povinnosť, to je moja výzva k vám dnes," citovala ho agentúra Associated Press.

Pozrite si celý Obamov prejav

BR OSN schválila rezolúciu voči extrémizmu, záväznú pre členské krajiny

Bezpečnostná rada OSN dnes jednohlasne schválila americký návrh rezolúcie, ktorý vyžaduje od členských krajín, aby legislatívne zakázali vlastným občanom cestovať do cudziny bojovať po boku militantov alebo na to verbovať druhých či ich financovať. Cieľom je zablokovať účasť zahraničných extrémistov v konfliktoch.

Zasadnutiu BR OSN predsedal americký prezident Barack Obama, pretože USA zastávajú tento mesiac rotujúcu funkciu predsedajúcej krajiny Bezpečnostnej rady. Informovala o tom agentúra Reuters dodávajúc, že návrh bol iniciovaný vzostupom Islamského štátu a sýrskej organizácie napojenej na al-Káidu známej ako Front an-Nusra.

Experti hovoria, že bojovať po boku extrémistov v Sýrii a Iraku odcestovalo asi 12.000 bojovníkov z vyše 70 krajín sveta.

Rezolúcia BR OSN vyzýva krajiny, aby "zastavili a potláčali" verbovanie a cesty militantných bojovníkov do konfliktov v zahraničí.

Rezolúcia bola prijatá na základe kapitoly 7 Charty OSN a je právne záväzná pre 193 členských krajín medzinárodnej organizácie. BR OSN ju môže presadzovať pod hrozbou ekonomických sankcií alebo sily.

Rezolúcie je všeobecne zameraná proti extrémistickým bojovníkom cestujúcim do oblastí konfliktov kdekoľvek vo svete.
Obama predtým vo svojom vystúpení na Valnom zhromaždení OSN povedal, že rezolúcia BR OSN zdôrazní zodpovednosť štátov postaviť sa proti násilnému extrémizmu.

"Na budúci rok by sme všetci mali byť pripravení oznámiť konkrétne kroky, ktoré sme prijali proti extrémistickým ideológiám v našich vlastných krajinách,"
citovala ho agentúra Reuters.

Rezolúcia BR OSN vyjadruje obavy, že "zahraniční teroristickí bojovníci zvyšujú intenzitu, trvanie a odolnosť konfliktov a môžu tiež predstavovať vážnu hrozbu pre krajiny ich pôvodu, krajiny, cez ktoré prechádzajú, i štáty, do ktorých cestujú".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok