Neďaleko Donecka objavili masový hrob

24.9.2014 11:25

Masový hrob, ktorý bol objavený neďaleko východoukrajinského Donecka, označilo dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí za vojnový zločin. Ruský rezort diplomacie vyslovil predpoklad, že v hrobe sú telá civilistov, ktorých tam pochovali ukrajinskí vládni vojaci.

Neďaleko Donecka objavili masový hrob
SITA/AP

Informoval o tom v utorok v Ženeve stály predstaviteľ Ruska pri organizáciách OSN Alexej Borodavkin. V príhovore v rámci zasadnutia Komisie OSN pre ľudské práva tvrdil, že ide o popravených Ukrajincov. Masový hrob sa podľa neho nachádza na území Doneckej oblasti, ktorá bola donedávna pod kontrolou vládnych síl, a "to je dielo ich rúk".

O náleze tiel neďaleko uhoľnej šachty Kommunar informovali proruskí separatisti. Na základe expertízy patológovia uviedli, že obete boli usmrtené strelou do hlavy zblízka. Podľa agentúry ITAR-TASS sú informácie o zatiaľ štyroch telách.
Ruská agentúra spresnila, že ešte pred štyrmi dňami oblasť nálezu masového hrobu kontrolovali oddiely ukrajinskej armády a pluk Ajdar, ktorý patrí do Národnej gardy. Podľa ITAR-TASSu sa našli aj ďalšie masové hroby, ktoré však zatiaľ neboli otvorené.

Predseda zahraničného výboru ruskej Štátnej dumy Alexej Puškov dnes uviedol, že Rusko bude na medzinárodných fórach - v Rade Európy, Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Parlamentnom zhromaždení Rady Európy - presadzovať prešetrenie nálezu masového hrobu neďaleko Donecka. Strana Jednotné Rusko chce žiadať vytvorenie medzinárodnej komisie na vyšetrenie kauzy masových hrobov civilistov pod Doneckom.

O prípade dnes informovali aj ukrajinské médiá. Podľa nich sa hrob nachádza v blízkosti dediny Nižňaja Krynka, ktorú predtým ostreľovali proruskí separatisti. Miestni ukázali hrob aj pozorovateľom OBSE.

Podľa ukrajinskej televízie TSN nie je známe, koľko tiel je v hrobe pochovaných. Na hrobe je tabuľka s nápisom "Zomreli za putinovskú lož". Tabuľku tam osadila neznáma osoba, spresnila agentúra UNIAN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok