Separatisti na východe plánujú na november voľby

SITA
23.9.2014 20:07

Napriek odporu vlády v Kyjeve chcú proruskí separatisti na východe Ukrajiny zorganizovať 2. novembra parlamentné voľby. Hlasovanie podčiarkne úsilie odštiepeneckých regiónov o nezávislosť, uviedli pre ruské agentúry predstavitelia v Donecka a Luhanska.

Separatisti na východe plánujú na november voľby
SITA

"Voľby budú zosúladené s Doneckou ľudovou republikou. Ako predbežný dátum je stanovený 2. november," uviedol predseda parlamentu Luhanskej ľudovej republiky Alexej Kariakin. Účasť na parlamentných voľbách naplánovaných na 26. októbra na Ukrajine obe samozvané ľudové republiky odmietli. Na základe zákona vydaného Najvyššou radou v Kyjeve o špeciálnom štatúte týchto oblastí sa regionálne voľby majú konať 7. decembra.

Predstavitelia ukrajinskej vlády, proruských povstalcov a ruskej vlády sa v sobotu v bieloruskom Minsku dohodli na vytvorení 30-kilometrovej nárazníkovej zóny, ktorá má upevniť dva týždne trvajúce, no krehké prímerie. Dohodu po niekoľko hodín trvajúcich rokovaniach potvrdil ukrajinský exprezident Leonid Kučma, ktorý stojí na čele takzvanej kontaktnej skupiny vlády v Kyjeve.

Podľa jeho slov sa ťažké delostrelectvo oboch znepriatelených strán posunie 15 kilometrov od frontovej línie a to na každej strane, čím vznikne 30-kilometrový úsek. Na dodržiavanie dohodnutých podmienok budú podľa Kučmu dohliadať predstavitelia OBSE.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok