Vojaci končia v Afganistane, stiahli už vlajku

TASR TA3
23.9.2014 16:07

Slovenskí vojaci, ktorí pôsobia v operácii ISAF v Afganistane, ukončili operačné úlohy. Zároveň stiahli slovenskú zástavu, ktorá roky viala nad slovenským kempom na základni v Kandaháre. TASR dnes informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

"Svoje pôsobenie v Afganistane práve končí 22. rotácia slovenských vojakov. Nielen oni, ale všetci naši vojaci odviedli v tejto krajine obrovský kus práce a naše malé Slovensko reprezentovali na tej najvyššej úrovni, za čo im chcem poďakovať. Rovnako chcem povedať, že z našich spomienok sa nikdy nevytratí pamiatka na vojakov, ktorí v Afganistane prišli o život," povedal šéf rezortu obrany Martin Glváč. Pamätnými medailami ministra obrany SR boli odmenení koaliční partneri, ktorí sa podieľali na úspešnom plnení úloh slovenských jednotiek.

"Operačné úlohy sme úspešne ukončili, za čo by som chcel všetkým úprimne poďakovať. Som hrdý na to, že spoľahlivosť a dôvera v našich vojakov sa stala všeobecne známym pojmom u našich koaličných partnerov, no nezabúdajme že naša misia sa končí naším návratom k útvarom a rodinám, preto aj naďalej zachovajme rešpekt a bezpečnosť až do úplného ukončenia našej operácie," poznamenal vo svojom príhovore veliteľ slovenského kontingentu Zoltán Iboš.

Slovenským vojakom poďakoval za prácu aj veliteľ regionálneho veliteľstva juh, generálmajor Bills, ktorý vyzdvihol ich spoľahlivosť, poctivosť a aktívny prístup k plneniu úloh. Príslušníci OS SR si zároveň prevzali medaily NATO za účasť v operáciách pod velením NATO a ďalej boli oficiálne odovzdaní pod národné velenie OS SR.

Ukončenie operácie ISAF je naplánované na koniec roka. Po tomto termíne by malo NATO v Afganistanepôsobiť v podpornej misii s názvom Resolute Support, do ktorej sa zapojí aj Slovensko. Do novej misie by sme mali posielať po 65 vojakov v dvoch rotáciách ročne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok