Americké letectvo zaútočilo na ciele Islamského štátu v Sýrii

TA3 SITA TASR
23.9.2014 07:15

Džihádisti z organizácie Islamský štát dnes utrpeli veľké straty po náletoch na ich pozície v Sýrii. Zaútočili na nich lietadlá Spojených štátov a pätice arabských spojencov. Pozorovateľská skupina so sídlom v Británii hovorí o najmenej 120-tich mŕtvych z radov radikálov. Terčom útokov sa stala aj sýrska odnož Al-Kájdy, ktorá mala chystať veľký útok na Spojené štáty.

Spojené štáty a ich spojenci odštartovali letecké útoky proti pozíciám radikálnej skupiny Islamský štát v Sýrii. Vo vyhlásení o tom v pondelok v noci informoval hovorca Pentagonu, admirál John Kirby. Prvé údery boli podľa neho kombináciou útoku za pomoci bojových lietadiel, bômb a striel typu Tomahawk.

"Keďže operácia pokračuje, neposkytneme viac podrobností," povedal Kirby. Dodal, že útoky nariadil prezident Barack Obama. Podľa nemenovaného amerického zdroja sa na náletoch podieľali aj Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Jordánsko, Katar a Bahrajn, aj keď ich úloha pri operácii nie je presne známa.

USA zakladajú medzinárodnú koalíciu na boj proti Islamskému štátu, ktorého bojovníci už zabrali rozsiahle územia v Iraku a Sýrii. Toto spojenectvo už podporila väčšina arabských štátov a európski spojenci USA vrátane Francúzska a Británie. Pomoc ponúkol aj Irán a samotná Sýria, medzinárodné spoločenstvo sa však zdráha spolupracovať s Baššárom al-Asadom.

Pri náletoch na ciele IS zahynuli desiatky militantov

Desiatky militantov zo skupiny Islamský štát (IS) dnes zahynuli alebo utrpeli zranenia pri náletoch koaličných síl vedených Spojenými štátmi na sýrske mesto Rakka a jeho okolie. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Sú tam desiatky mŕtvych a ranených," uviedol Rámí Abdal Rahmán zo Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR). Spojené štáty a ich spojenci predtým oznámili, že podniknú nálety na ciele IS v Sýrii, o čom podľa sýrskeho ministerstva zahraničných vecí vopred informovali stáleho veľvyslanca OSN pre Sýriu.


Spojenecké sily vykonali dnes nadránom približne 30 náletov na ciele militantov IS v Sýrii. Podľa amerického predstaviteľa, ktorý si neželal byť menovaný, sa na náletoch rôznou mierou podieľali Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Jordánsko a Bahrajn.

Jordánsko podľa BBC svoju účasť na spojeneckých vzdušných útokoch na približne 20 cieľov IS najmä v meste Rakka už potvrdilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok