Novozélandský premiér chce referendum o zmene štátnej vlajky

TASR
22.9.2014 07:04

Staronový novozélandský premiér John Key chce na budúci rok vypísať referendum o zmene štátnej vlajky. Povedal to dnes pre rozhlasovú stanicu RadioLive.

Novozélandský premiér chce referendum o zmene štátnej vlajky
SITA/AP

Na vlajúcej časti súčasnej novozélandskej vlajky sú v modrom poli štyri rôzne veľké červené hviezdy usporiadané do súhvezdia Južného kríža a v ľavom hornom rohu je vlajka Britskej únie (Union Jack). Mnohým ľuďom sa nepáči, že vlajka sa veľmi podobá na austrálsku a neodráža nezávislosť Nového Zélandu od svojho niekdajšieho kolonizátora - Británie.

"Som samozrejme veľkým priaznivcom tejto zmeny. Myslím si, že pre ňu existuje veľa silných argumentov," vyhlásil Key, ktorý bol zvolený na tretie funkčné obdobie v sobotňajších voľbách.

Key v marci tohto roku uviedol, že súčasná vlajka reprezentuje koloniálnu éru, ktorá je už minulosťou. On sám sa prikláňa k verzii vlajky so striebornou papraďou na čiernom podklade. Odporcovia tohto návrhu však argumentujú, že štátna vlajka by tak vyzerala ako vlajky športových tímov a až priveľmi by pripomínala vlajku, ktorú v minulosti používali pirátske lode.


Key v tejto súvislosti zdôraznil, že zmena vlajky neznamená zmenu štátneho zriadenia Nového Zélandu, ktorý je parlamentnou konštitučnou monarchiou (jeho hlavou je britská kráľovná Alžbeta II.), na republiku. Nový Zéland si podľa neho zachová silné väzby na britskú monarchiu.


Štátna vlajka Nového Zélandu bola schválená v roku 1902. Používa sa tiež v závislých územiach Nového Zélandu, a to na ostrovoch Tokelau a v Rossovej dependencii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok