Pozostalí žalujú Kyjev a Porošenka za zrútenie MH17

SITA
21.9.2014 15:21

Príbuzní nemeckých obetí júlového zrútenia malajzijského lietadla nad územím východnej Ukrajiny podajú hromadnú žalobu na tamojšiu vládu a prezidenta Petra Porošenka, ktorých vinia zo spolupodielu na smrti takmer 300 ľudí.

Pozostalí žalujú Kyjev a Porošenka za zrútenie MH17
SITA

Advokát rodín troch zo štyroch nemeckých obetí letu MH17 v nedeľu potvrdil názor, že Kyjev mal "podľa medzinárodného práva" uzatvoriť vzdušný priestor nad oblasťou, v ktorej nedokáže zaistiť bezpečnosť leteckej dopravy. Ako sa uvádza v jeho stanovisku poslanom agentúre Reuters, keďže tak neurobili, je vláda vinná z neúmyselného zabitia. Nesplnením si povinností navyše podľa neho porušila ľudské práva a právnik avizuje, že sa v tejto veci obráti na Európsky súd pre ľudské práva. Žiadať bude aj odškodné milión eur za každú obeť.

Malajzijské lietadlo smerujúce z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútilo 17. júla v nepokojnej časti Ukrajiny, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Západ obviňuje z činu proruských povstalcov, ktorých podľa neho priamo podporuje vláda v Moskve, tá to však odmieta. Nájdené telá obetí zhromaždili v Holandsku, odkiaľ pochádzalo takmer 200 cestujúcich. Doteraz sa podarilo identifikovať viac ako 180 z celkového počtu ľudí na palube. Záznamy z takzvaných čiernych skriniek analyzujú v Británii, pričom v utorok zverejnená predbežná správa o okolnostiach pádu z dielne Holanďanov hovorí o poškodení plášťa stroja počas letu množstvom objektov letiacich vysokou rýchlosťou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok