Slovenské elektrárne začali s generálnou odstávkou druhého bloku v Mochovciach

SITA
21.9.2014 10:31

Druhý mochovecký jadrový blok je nateraz mimo prevádzky. Slovenské elektrárne (SE) totiž na druhom bloku Atómovej elektrárne Mochovce (EMO) vykonávajú plánovanú generálnu odstávku.

Slovenské elektrárne začali s generálnou odstávkou druhého bloku v Mochovciach
SITA

"Ide o trinástu odstávku, tentoraz aj s úplným vyvezením paliva a vnútroreaktorových častí reaktora,“ informovala hovorkyňa Slovenských elektrární Janka Burdová.

Práve prebiehajúca generálna odstávka bude o niekoľko dní dlhšia ako je to pri strednodobých odstávkach zvykom. Elektrárne totiž vyvezú všetko palivo a vnútroreaktorové časti z tlakovej nádoby kvôli zdrenážovaniu reaktora, pretože sa bude pridávať ďalší systém na chladenie aktívnej zóny reaktora. "Okrem týchto činností prebehne údržba rôznych zariadení elektrárne, čerpadiel, armatúr, nádrží, elektrických rozvodní a meracích systémov. Investičné projekty realizované počas odstávky sa týkajú najmä opatrení na zvládnutie ťažkých havárií, ako aj postfukušimských opatrení,“ dodala Burdová.

Po zavezení nového paliva, ukončení montáže reaktora a plánovaných údržbových prácach na systémoch a zariadeniach a ich odskúšaní bude po opätovnom nahriatí bloku nasledovať tlaková skúška primárneho okruhu. "Odstávka sa ukončí opätovným prifázovaním generátora k elektrickej sieti,“ konštatovala Burdová.

Druhý blok elektrárne v Mochovciach dodáva elektrickú energiu do siete od konca roka 1999. Hrubý výkon jadrového bloku bol v roku 2008 zvýšený z 440 na 470 megawattov. Mochovecký blok vyrobí ročne vyše tri tisíc gigawatthodín elektrickej energie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok