Kyjev a proruskí separatisti si vymenili zajatcov

TASR
20.9.2014 21:26

Proruskí povstalci a ukrajinská armáda si dnes večer vymenili po 38 zajatcov. Výmena sa uskutočnila na mieste vzdialenom asi 30 kilometrov od Donecka, informovala agentúra RIA Novosti.

Kyjev a proruskí separatisti si vymenili zajatcov
SITA/AP

Predsedníčka výboru pre výmenu vojnových zajatcov a utečencov Darja Morozovová pre RIA Novosti uviedla, že ukrajinská strana "sústavne dodáva menej zajatcov na výmenu", preto v nedeľu Kyjev proruským silám odovzdá ešte 27 zajatcov.

Výmena zajatcov vo formáte všetkých za všetkých je zakotvená v dohode o urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny, ktorú zainteresované strany podpísali pred dvoma týždňami v bieloruskom Minsku. Dohoda v prvom rade predpokladá prímerie, ktoré sa - s výnimkou ojedinelých incidentov - vo všeobecnosti dodržiava.

Účastníci konfliktu v noci nadnes v Minsku pod dohľadom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) podpísali memorandum, na základe ktorého by malo dnes napríklad dôjsť k vytvoreniu 30 kilometrov širokej nárazníkovej zóny pozdĺž styčnej línie. Podľa dostupných informácií sa v teréne zatiaľ neobjavili náznaky realizácie tohto záväzku.

Obe strany sa v dokumente opäť zaviazali k prímeriu. Dohodli sa, že jednotky znepriatelených strán zostanú na pozíciách, ktoré zaujímali 19. septembra. Tretí bod memoranda hovorí o zákaze použitia všetkých druhov zbraní a zákaze útočných akcií.

Memorandum predpokladá aj zákaz preletov bojového letectva nad bezpečnou zónou na Ukrajine. Zákaz sa týka aj zahraničných lietadiel - výnimku tvoria len stroje patriace OBSE.

Bezpečná zóna je definovaná ako oblasť široká 30 kilometrov. Vznikne tak, že obe strany stiahnu svoju ťažkú bojovú techniku do vzdialenosti 15 kilometrov od styčnej línie, vysvetlila agentúra RIA Novosti.

Obe strany sa dohodli, že budú pokračovať vo výmene zajatcov, a súhlasili aj s odsunom všetkých zahraničných žoldnierov zo zóny konfliktu.

Memorandum začalo platiť v okamihu podpísania, niektoré body, napríklad rozmiestnenie pozorovateľov OBSE či odsun ťažkej techniky, musia byť zrealizované do 24 hodín od podpísania dokumentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok