Separatisti a predstavitelia Kyjeva podpísali memorandum o prímerí

TASR
20.9.2014 07:47

Proruskí separatisti a zástupcovia Kyjeva dnes v Minsku podpísali memorandum o realizácii programu na urovnanie situácie v oblasti konfliktu na východnej Ukrajine. Informovala o tom dnes agentúra Ukrinform.

Separatisti a predstavitelia Kyjeva podpísali memorandum o prímerí
SITA/AP

Memorandum má deväť bodov, spresnila agentúra RIA Novosti. Jeho popísanie je výsledkom trojstranného rokovania kontaktnej skupiny, ktoré sa za účasti proruských separatistov, ako aj zástupcov Kyjeva a Moskvy konalo od piatku v bieloruskom hlavnom meste Minsk.

Obe strany sa v dokumente zaviazali k prímeriu. Dohodli sa, že jednotky znepriatelených strán zostanú na pozíciách, ktoré zaujímali 19. septembra. Tretí bod memoranda hovorí o zákaze použitia všetkých druhov zbraní a zákaze útočných akcií.

Memorandum predpokladá aj zákaz preletov bojového letectva nad bezpečnou zónou na Ukrajine. Zákaz sa týka aj zahraničných lietadiel - výnimku tvoria len stroje patriace Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).
Bezpečná zóna je definovaná ako oblasť široká 30 kilometrov. Vznikne tak, že obe strany stiahnu svoju ťažkú bojovú techniku do vzdialenosti 15 kilometrov od styčnej línie, vysvetlila agentúra RIA Novosti.

Obe strany sa dohodli, že budú pokračovať vo výmene zajatcov, a súhlasili aj s odsunom všetkých zahraničných žoldnierov zo zóny konfliktu. Memorandum začalo platiť v okamihu podpísania, niektoré body, napríklad rozmiestnenie pozorovateľov OBSE či odsun ťažkej techniky, musia byť zrealizované do 24 hodín od podpísania dokumentu.
Prímerie platí od 5. septembra, vo všeobecnosti sa dodržiava, aj keď sporadicky dochádza k jeho porušovaniu. Vzhľadom na to je ukrajinská armáda stále v bojovej pohotovosti.

Predseda parlamentu samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Alexej Kariakin pre agentúru BELTA uviedol, že o osobitnom štatúte Donbasu sa nerokovalo - napriek tomu, že to bola jedna z hlavných tém schôdzky.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko súhlasil s uzavretím prímeria s proruskými separatistami po tom, ako sa im podarilo zvrátiť dovtedy úspešný postup ukrajinskej armády, ktorá v prudkých bojoch utrpela veľké straty. Kyjev, ale aj jeho západní partneri tvrdia, že za dobytím území kontrolovaných donedávna ukrajinskou armádou je aj Rusko, ktoré povstalcom údajne dopravilo zbrane a poskytlo viac než 1000 vojakov. Rusko však naďalej rozhodne odmieta, že by sa nejakým spôsobom zapojilo do vývoja udalostí na východe Ukrajiny.

Na východe Ukrajiny vznikne 30 kilometrov dlhá nárazníková zóna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok