Šebej nechce vo vyhlásení k Ukrajine apel na USA, presadzuje výzvu Rusku

TASR
19.9.2014 17:04

Národná rada SR apeluje na Ruskú federáciu, aby prispela k stabilizácii a deeskalácii situácie a rešpektovala územnú celistvosť Ukrajiny. Takúto vetu chce do vyhlásenia parlamentu k Ukrajine doplniť predseda Zahraničného výboru NR SR František Šebej (Most-Híd).

Šebej nechce vo vyhlásení k Ukrajine apel na USA, presadzuje výzvu Rusku
TASR

Návrh vyhlásenia, ktorý pripravil výbor spolu s ministerstvom zahraničných vecí, pôvodne túto vetu obsahoval, poslanci Smeru-SD ju však vymazali ako prebytočnú. Šebej s tým nesúhlasí. "Rusko môže najlepšie prispieť k deeskalácii tak, že odčiní, čo urobilo. Ruské jednotky tam sú, Rusko vojensky operuje na území Ukrajiny a my sa nemáme prečo tváriť, že to nevidíme," upozornil.

Podľa Smeru-SD je apel na Rusko dostatočne riešený vo vete: "NR SR od začiatku podporuje diplomatické riešenia súčasnej situácie na Ukrajine dohodou medzi Ukrajinou, Ruskom, EÚ a USA, rešpektujúcou zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny". Tu zase Šebejovi prekáža zmienka o USA, ktoré tam podľa neho nemajú čo robiť. "Nie sú súčasťou sporu. Každý, kto tvrdí, že ide aj o konflikt USA, sa mýli," zdôraznil. Šéf výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha (Smer-SD) to však vidí inak. "USA nemajú čo hľadať v spore na Ukrajine, ale niečo tam hľadajú. Preto ich musíme do vyhlásenia zahrnúť. Apelovať len na jednu veľmoc by bolo málo komplexné," myslí si.

Podpredseda zahraničného výboru Juraj Blanár (Smer-SD) uistil, že Slovensko chce mier na Ukrajine. "Nikto nás ale nemôže ovplyvňovať, aby sme stáli na jednej alebo druhej strane. Na oboch stranách konfliktu je prvoradá propaganda. Slovenská diplomacia je však absolútne konzistentná," povedal.

Blanár zároveň deklaroval, že bez ideologických nánosov sa dá objektívne povedať, že ukrajinská vláda bojuje voči vlastným obyvateľom. "Musí sa diskutovať a musia zaznieť aj iné pohľady stredoeurópskych krajín, ktoré majú inú historickú skúsenosť," upozornil.

Poslanec Smeru-SD očakáva, že Ukrajina už nebude nikdy taká, aká bola doteraz. "Bude určite iná. Voľby, ktoré sa uskutočnia 26. októbra, budú veľmi významné a je otázne, prečo sa nepočkalo s podpisom asociačnej dohody až po voľbách. Čo keď z volieb vzíde vláda, ktorá nebude chcieť asociačnú dohodu?" pýtal sa.

Diskusia o situácii na Ukrajine bude pokračovať v utorok (23.9.). Do rozpravy je ešte písomne prihlásených päť poslancov, následne bude možnosť prihlásiť sa ústne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok