Ruskí vojaci, ktorí odtrhli Krym, majú mať vlastný sviatok

SITA
18.9.2014 16:40

Ruskí poslanci vyzvali na nový národný sviatok na počet vojakov, ktorí pomohli pri odtrhnutí Krymu od Ukrajiny. Návrh odráža podporu národovcov vojenskej intervencii Moskvy na jej bývalom sovietskom území.

Ruskí vojaci, ktorí odtrhli Krym, majú mať vlastný sviatok
SITA/AP

Na základe návrhu by mal byť novým sviatkom 7. október, deň narodenia prezidenta Vladimira Putina. Cieľom je osláviť rolu takzvaných "slušných ľudí" - vojakov, ktorí odtrhli čiernomorský polostrov od Ukrajiny predtým, než ho Moskva v marci anektovala.

"Slušní ľudia" alebo "slušní zelení muži" sú označenia vytvorené pre vojakov, ktorí bez oficiálneho označenia a symbolov vpochodovali na Krym. "Označenie slušní ľudia sa stalo na Kryme populárne a odráža rešpekt nielen pre špeciálne sily, ale pre všetky ozbrojené sily, ktoré dôsledne, pokojne, bez krviprelievania asistovali obyvateľom Krymu pri ich návrate do historickej vlasti," uviedol člen Putinovej strany Jednotné Rusko Viktor Vodolatský pri navrhovaní sviatku.

Moskva vehementne popierala že sú to príslušníci ruských ozbrojených síl. Putin to prvýkrát otvorene priznal až 17. apríla, takmer mesiac po tom, čo podpísal zákon kompletizujúci anexiu Krymu, čo vyústilo do sankcií Západu. Ruskí predstavitelia uprednostňujú v súvislosti s Krymom termín "znovuzjednotenie" pred "anexiou" .

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok