Kažimír ohlasuje, že reálne mzdy porastú najrýchlejšie za posledných 7 rokov

SITA
18.9.2014 14:50

Pozitívny trend slovenskej ekonomiky pokračuje. Podľa najnovšej makroekonomickej prognózy by malo naše hospodárstvo tento rok narásť o 2,4 % a v budúcom roku o 2,6 %. Dobré správy prináša aj trh práce a vývoj cien tovarov a služieb.

Kažimír ohlasuje, že reálne mzdy porastú najrýchlejšie za posledných 7 rokov
TASR

Rast ekonomiky je ťahaný najmä lepším vývojom spotreby a investícií v prvom polroku než aký bol očakávaný. „Hlavnými faktormi za optimistickými vyhliadkami spotreby domácností sú rast reálnych miezd a pokračujúce oživovanie zamestnanosti. Už prvý polrok priniesol výrazný rast zamestnanosti a očakávame, že tento trend bude pokračovať. Celkovo by tento rok mohol stúpnuť počet pracujúcich o 22 tisíc osôb,“ uviedol minister financií Peter Kažimír.

Reálne mzdy budú rásť najrýchlejšie od roku 2007 a to o 4,1 %. Z pohľadu sektorovej štruktúry by mali rast pocítiť najmä zamestnanci v priemysle a trhových službách. Dôvodom je najmä nízky rast cien, ktorý bude najpomalší od vzniku Slovenskej republiky. Medziročný rast spotrebiteľských cien sa bude pohybovať na úrovni len 0,1 %. Pozorovať môžeme najmä výrazné zlacnenie potravín, mierny pokles regulovaných cien a slabý rast čistej inflácie. V poslednom kvartáli by sa tempo inflácie mohlo mierne zrýchliť.

Pozitívny vývoj ekonomiky bude pokračovať aj v budúcom roku, kedy by mal rast dosiahnuť 2,6% HDP. Prognózu rastu na rok 2015 ovplyvňujú horšie vyhliadky zahraničného dopytu ako aj pokles vládnej spotreby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok