EÚ je sklamaná z nedostatočného pokroku jadrových rokovaní s Iránom

TA3 SITA
18.9.2014 13:12

Európska únia vo štvrtok vydala vyhlásenie, v ktorom vyjadrila sklamanie z nedostatočného pokroku v rokovaniach o jadrovom programe Iránu a vyzvala tamojšiu vládu, aby spolupracovala s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu (MAAE) v otázke preverovania podozrení z možného vojenského rozmeru jadrových aktivít.

EÚ je sklamaná z nedostatočného pokroku jadrových rokovaní s Iránom

Dvadsaťosmička tak urobila v rámci zasadnutia orgánu so sídlom vo Viedni, ktorý v správe zverejnenej začiatkom septembra uvádza, že Irán stále neposkytol požadované odpovede napriek vypršaniu dohodnutej lehoty 25. augusta. Skupina šiestich svetových veľmocí pod záštitou EÚ vo štvrtok po dvojmesačnej prestávke pokračuje v samostatnom dialógu s Iránom, ktorého výsledkom by mala byť konečná dohoda o urovnaní jadrového sporu. Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf a vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci Catherine Ashtonová sa stretnú tentoraz na pracovnom obede v newyorskom sídle OSN.

"EÚ je sklamaná z veľmi obmedzeného pokroku vo veci možného vojenského rozmeru... Je podstatné a nutné, aby Irán plne a včasne spolupracoval s (medzinárodnou jadrovou) agentúrou, čo sa týka všetkých závažných otázok," vyhlásili zástupcovia dvadsaťosmičky. "Vyzývame Irán, aby preukázal spoluprácu poskytnutím prístupu agentúre ku všetkým osobám, dokumentom a objektom, ako požadovala."

Iránske vedenie sa snažilo MAAE pred rokovaniami s veľmocami presvedčiť, že jadrový program krajiny slúži výhradne na civilné účely. Potvrdenie zo strany medzinárodného orgánu by totiž malo predchádzať prípadnej politickej dohode.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok