Ruské sankcie by mohli poškodiť rakúske banky

SITA
18.9.2014 11:04

Odvetné opatrenia, ktorými by mohlo Rusko zareagovať na najnovšie kolo západných sankcií, by v Rakúsku zasiahli najmä banky. Vyhlásil to rakúsky minister financií Hans Jörg Schelling. Rusko naznačilo, že odvetné "asymetrické" sankcie by sa zamerali na vybrané odvetvia v konkrétnych krajinách.

Ruské sankcie by mohli poškodiť rakúske banky
SITA

V Rakúsku sú najväčším rizikom banky, situácia je však "zvládnuteľná", povedal minister v rozhovore pre štvrtkové vydanie denníka Der Standard. Spojené štáty americké aj Európska únia v piatok prijali ďalšie opatrenia proti Rusku za jeho agresiu na Ukrajine. Sankcie sa opäť dotýkajú ropného a obranného priemyslu a obmedzujú aj obchodovanie s ruskými bankami. Ruský trh je významným zdrojom ziskov pre popredné rakúske bankové skupiny Raiffeisen Bank International a UniCredit Bank Austria.

Rakúska vláda minulý týždeň oznámila, že podporí firmy, ktoré čelia ekonomickým dôsledkom krízy na Ukrajine. Opatrenia ako podpora zamestnanosti mladých ľudí, daňové úľavy pre firmy alebo príspevky zamestnancom so skrátenými úväzkami podľa ministra financií nemajú mať výraznejšie dopady na štátny rozpočet.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok