Austrálska polícia vykonala rozsiahly protiteroristický záťah

TASR TA3
18.9.2014 08:08

Austrálska polícia uskutočnila dnes rozsiahlu protiteroristickú raziu zameranú proti skupine ľudí, ktorí plánovali spáchať násilné činy. Dosiaľ najväčšia akcia svojho druhu v krajine sa odohrala v mestách Sydney a Brisbane v skorých ranných hodinách, informovala agentúra Reuters.

Austrálska polícia vykonala rozsiahly protiteroristický záťah
SITA/AP

Vyše 800 ťažko ozbrojených príslušníkov bezpečnostných zložiek pri domových raziách zatklo 15 podozrivých osôb. "Táto skupina ľudí plánovala rozličným spôsobom zaútočiť proti austrálskej verejnosti," uviedol šéf federálnej polície Andrew Colvin. Podľa premiéra Tonyho Abbotta boli príčinou zásahu obavy z demonštratívnych vrážd.

Opatrenie prišlo len niekoľko dní po tom, ako Austrália zvýšila prvý raz vo svojej histórii stupeň všeobecného ohrozenia na úroveň "vysoký". Dôvodom tohto rozhodnutia je pravdepodobnosť teroristických útokov zo strany domácich obyvateľov, ktorí sa radikalizovali pôsobením vo fundamentalistickom prostredí v Iraku a Sýrii.

Austrália bude v polovici novembra dejiskom summitu skupiny G20, úrady sa preto obávajú možného ohrozenia, ktoré predstavujú osoby s kontaktmi na militantné islamistické skupiny. V bojoch na Blízkom východe bolo zaangažovaných do 160 Austrálčanov, pričom najmenej 20 z nich sa vrátilo do vlasti, tvrdia bezpečnostné úrady.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok