Islamský štát v novom videu varuje USA

TA3 SITA
17.9.2014 19:33

Militantná skupina Islamský štát v utorok večer zverejnila videozáznam, v ktorom varuje USA pred vyslaním vojska do Iraku, o čom sa predtým zmienil náčelník americkej armády Martin Dempsey.

Päťdesiatdvasekundová nahrávka s titulom Plamene vojny zobrazuje ozbrojencov vyhadzujúcich do vzduchu tanky, zranených amerických vojakov, ako aj vyhlásenie prezidenta Baracka Obamu, že bojové jednotky sa do Iraku nevrátia, a na konci sa objavuje nápis, podľa ktorého sa "boj práve začal".

Z načasovania príspevku vyplýva, že by mohlo ísť o reakciu na predošlé výroky Dempseyho v americkom Senáte, kde nevylúčil nasadenie pozemných síl v prípade zlyhania terajšej stratégie spočívajúcej v náletoch a podpore protivníkov Islamského štátu. Najnovší videozáznam sa objavil na internete ako upútavka na dlhší odkaz.

Sunnitskí povstalci z Islamského štátu obsadili rozsiahle územia na severe Iraku aj v Sýrii, kde následne vyhlásili islamský kalifát. Medzinárodné spoločenstvo ich považuje za globálnu hrozbu a niektoré arabské krajiny pod vedením USA formujú zoskupenie na ich zastavenie. Americký prezident Barack Obama minulú stredu oznámil rozšírenie leteckých útokov na pozície Islamskému štátu v Iraku a spustenie nových na území Sýrie.

 

Obama trvá na tom, že pozemné sily do krajiny nevyšle

Prezident USA Barack Obama v stredu potvrdil svoje predošlé stanovisko, že nemá v úmysle vyslať amerických vojakov do Iraku, aby sa zapojili do tamojších bojov proti nábožensko-militantnej skupine Islamský štát. Urobil tak napriek utorňajšiemu vyjadreniu náčelníka armády USA Martina Dempseyho, že v prípade nutnosti je pripravený dať Obamovi "odporúčanie, ktorého súčasťou môže byť použitie pozemných síl".

Dôvodom pre takýto krok by bolo zlyhanie terajšej stratégie spočívajúcej v náletoch a podpore protivníkov Islamského štátu. Obama však počas návštevy leteckej základne blízko Tampy na Floride povedal, že "americké sily nemajú a nebudú mať bojové poslanie".

Vojsko USA bude podľa prezidenta naďalej "podporovať iracké sily bojujúce o vlastnú krajinu proti týmto teroristom", pričom prisľúbil, že "ako najvyšší veliteľ ho nenechá bojovať v ďalšej pozemnej vojne v Iraku".


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok