Iracká armáda spustila vojenskú ofenzívu v troch mestách

SITA
17.9.2014 17:32

Iracké sily spustili v stredu intenzívnu vojenskú operáciu proti povstalcom z Islamského štátu v troch mestách v centrálnej časti Iraku. Cieľom bolo znovu získať kontrolu nad stratenými územiami, uviedli bezpečnostné sily.

Iracká armáda spustila vojenskú ofenzívu v troch mestách
SITA

Ofenzíva v Ramádí, Fallúdži a Hadithe v provincii Anbár sa začala na úsvite. Sunnitské kmene sa koncom roka 2013 v týchto oblastiach vzbúrili, keď bývalá vláda poslala do miest svoje sily, aby potlačili rok trvajúce protivládne protestné hnutie. Do miest potom prišli džihádisti z Islamského štátu a stali sa dominantnou silou v boji proti šiitmi vedenej vláde.

Nový premiér Hajdár al-Abádí minulý týždeň prisľúbil ukončenie irackých náletov na mestá s cieľom znížiť počet civilných obetí. Stredajšie útoky sa uskutočnili na predmestiach troch zmienených miest.

Bezpečnostné sily uviedli, že vojaci za podpory provládnych sunnitských kmeňových bojovníkov zaútočili na západe Ramádí s mínometmi, delostrelectvom a raketami. Z Ramádí rovnako hlásili ťažké boje a najmenej 12 mŕtvych civilistov. Na rozdiel Ramádí a Fallúdže iracká armáda stále kontroluje časti Hadithy, ktorej predmestia sa povstalci pokúšajú zmocniť, čo viedlo k stredajším zrážkam.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok