Predaj áut v Európe ožil a vytrvalo stúpa

TASR
17.9.2014 09:48

Predaj áut v Európe aj v auguste vzrástol, už 12. mesiac po sebe. Dôvodom je zníženie cien a uvedenie nových modelov na trh, čo prinieslo najdlhšie obdobie vytrvalého rastu predaja v histórii týchto štatistík. Informovali o tom agentúra Bloomberg a združenie európskych výrobcov áut ACEA.

Predaj áut v Európe ožil a vytrvalo stúpa
SITA

Podľa najnovších údajov v auguste 2014 sa počet registrovaných nových osobných áut v Európskej únii (EÚ) bez Malty zvýšil o 1,8 % na 701.118 vozidiel. A za prvých osem mesiacov tohto roka vzrástol počet zaregistrovaných nových áut v EÚ o 5,8 % na 8,64 milióna vozidiel.

Predaj áut v Európe ožil a vytrvalo stúpa po vlaňajšom prepade na najnižšiu úroveň za zhruba dve desaťročia, ktorý bol dôsledkom dlhovej kríze a úsporných opatrení v štátoch eurozóny. Automobilky sa snažia prilákať zákazníkov veľkými zľavami.

Spomedzi najväčších európskych trhov stúpol augustový predaj nových áut najstrmšie v Španielsku, a to o 14 %, a v Británii, kde sa zvýšil o 9,4 %. No na druhej strane Nemecko, Francúzsko a Taliansko zaznamenali v auguste pokles predaja vozidiel, a to v prípade Nemecka o 0,4 %, Francúzska o 2,6 % a Talianska o 0,2 %.

Nemecký koncern Volkswagen(VW), najväčší výrobca áut v Európe, zaznamenal v auguste nárast predaja v regióne o 9,3 %, pričom odbyt vozidiel rovnomennej značky VW stúpol medziročne o 14 %, predaj modelov českej dcéry Škoda sa zvýšil o 21 % a španielsky Seat, ktorý tiež patrí koncernu, zaznamenal 5-% nárast predaja.


Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën predala v auguste v Európe o 1,6 % viac vozidiel ako vlani a výrobcovia áut Opel a Vauxhall, ktorých vlastní americký koncern General Motor (GM) hlásia nárast predaja o 7,5 %. Odbyt modelu Dearborn, americkej automobilky Ford, ktorá je štvrtým najväčším predajcom áut v EÚ, v auguste vzrástol o 15 %. Firma zvýšila aj produkciu modelov Fiesta, aby dokázala pokryť dopyt.

V auguste sa na európskom trhu pomerne dobre darilo aj japonským a juhokórejským automobilkám. Najviac pritom vzrástol predaj modelov z produkcie Mitsubishi Motors, a to medziročne o 49 %. Aj odbyt vozidiel značky Hyundai sa zvýšil, o 1,2 %. Ale najväčší svetový výrobca áut Toyota Motor zaznamenal v auguste pokles predaja v Európe o 8,4 %.

Spomedzi výrobcov luxusných áut jedine Jaguar Land Rover, dosiahol v auguste v Európe nárast predaja o 19 %. Nemecká automobilka Bayerische Motoren Werke však hlási pokles odbytu na starom kontinente o 2 %, Mercedes-Benz o 4,9 % a Audi o 7,6 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok