Francúzsko hlási viac ako 900 džihádistov v Iraku a Sýrii, Belgicko vyše 300

TASR
15.9.2014 20:12

Spolu 930 osôb s trvalým pobytom vo Francúzsku sa v súčasnosti zúčastňuje na bojových operáciách po boku džihádistov v Sýrii a Iraku. Z Belgicka za rovnakým účelom odišlo do týchto krajín zhruba 300-350 občanov, uviedla dnes agentúra Belga s odvolaním sa na francúzskeho ministra vnútra.

Francúzsko hlási viac ako 900 džihádistov v Iraku a Sýrii, Belgicko vyše 300
SITA

Bernard Cazeneuve v nedeľu v rozhovore pre noviny Journal du Dimanche spresnil, že na bojiskách v Sýrii a Iraku pôsobí už 350 občanov Francúzska, vrátane 60 žien, ktorí sa zapojili do tamojších organizácií džihádistickej siete. Ďalšie stovky sú už na ceste do regiónu, kde sa najmocnejším hráčom stalo radikálne zoskupenie Islamský štát.
Z celkového počtu 930 osôb, ktoré z Francúzka odišli na pomoc džihádistom, už 36 zabili.

Cazeneuve dnes francúzskemu Národnému zhromaždeniu predložil plán boja proti džihádistom. Francúzsky prezident Francois Hollande krátko na to vyzval na globálny odpor voči militantom z IS, ktorý si na dobytých územiach Sýrie a Iraku vytvorili vlastný kalifát.

Belgické ministerstvo vnútra odhaduje, že od roku 2012 na bojiská v Sýrii a k džihádistom odišlo 300-350 občanov Belgicka. Niektorí z nich sa vrátili domov a sú pod dozorom tajných služieb, niekoľkí boli zabití a tí, ktorí zostali v Iraku alebo Sýrii, bojujú po boku radikálnych moslimských skupín.

Agentúra Belga pripomenula, že podľa údajov spravodajských služieb je medzi džihádistami z IS približne 12.000 cudzincov, spomedzi ktorých najmenej 3000 pochádza z krajín západnej Európy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok