Lajčák v Teheráne vyzval na zbližovanie s medzinárodným spoločenstvom

TA3 SITA
15.9.2014 18:45

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák, ktorý je na dvojdňovej návšteve Teheránu, na stretnutiach s iránskymi predstaviteľmi ocenil smerovanie iránskej zahraničnej politiky po ostatných prezidentských voľbách v krajine.

Slovenský minister zahraničných vecí tiež Irán vyzval na pokračovanie krokov smerujúcich k zbližovaniu sa Teheránu s medzinárodným spoločenstvom a zdôrazňoval potrebu transparentnosti iránskeho jadrového programu. Lajčák dnes rokoval s rezortným partnerom Mohammadom Javadom Zarifom, prijal ho aj prezident Hasan Rúhání.

Lajčák spolu s ministrom zahraničných vecí Mohammadom Javadom Zarifom tiež prediskutovali možnosti rozvoja slovensko-iránskych vzťahov. Šéf slovenskej diplomacie uviedol, že prvoradou úlohou oboch strán bude identifikovať možné prieniky nielen spoločných politických záujmov, ale aj oblastí ekonomiky, obchodu, kultúry a vzdelávania. „Dôležité však je, aby sme adekvátnym spôsobom dobudovali našu zmluvno-právnu základňu, predovšetkým pripravili na podpis dohodu o zamedzení dvojitého zdanenia a dohody o ochrane investícií, ktoré sú vo vysokom štúdiu rozpracovania,“ skonštatoval Lajčák. Obe strany prejavili záujem o obnovenie kontaktov aj na parlamentnej úrovni. Priestor na prehĺbenie spolupráce vidia aj na multilaterálnej úrovni, osobitne na pôde OSN.

Zo zahraničnopolitických otázok sa ministri primárne venovali vývoju v regióne Blízkeho a Stredného východu, s osobitným dôrazom na Irak, Sýriu, Afganistan a Pakistan, ako aj perspektívam blízkovýchodného mierového procesu. „Hoci EÚ a Irán nemajú identický pohľad na viaceré problémové otázky vo vašom regióne, určite majú spoločný cieľ, ktorým je obnovenie mieru a stability v tomto priestore,“ uviedol slovenský minister s tým, že Teherán patrí k silným a vplyvným regionálnym hráčom.

Rezort diplomacie pripomína, že ešte pred návštevou Lajčáka navštívila Teherán, od príchodu nového prezidenta k moci, desiatka ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ, čo potvrdzuje záujem o zlepšenie komunikácie a spolupráce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok