Tisíce veriacich dnes smerovali do Šaštína na Záhorí

TA3 TASR
15.9.2014 15:44

Vyvrcholením spomínanej národnej púte v Šaštíne bola svätá omša, ktorú za prítomnosti slovenských biskupov celebroval kardinál Jozef Tomko.

Mario Giordana tlmočil účastníkom púte pozdravy pápeža Františka

Tradičnou súčasťou slávenia sviatku Sedembolestnej Panny Márie, patrónky Slovenska, bola dnes slávnostná pontifikálna sv. omša na priestranstve pred Bazilikou Sedembolestnej v Šaštíne. Bohoslužbu celebroval kardinál Jozef Tomko, emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov.

Bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský privítal apoštolského nuncia v SR Mons. Maria Giordanu, biskupov zo Slovenska a Českej republiky, ako aj prezidenta SR Andreja Kisku so sprievodom, poslancov NR SR, predstaviteľov štátnej správy a miestnej samosprávy a ďalších hostí. Srdečne pozdravil všetkých kňazov, rehoľníkov, prítomných veriacich i divákov RTVS.

Apoštolský nuncius v SR Mario Giordana tlmočil účastníkom púte pozdravy Svätého Otca Františka a odovzdal im jeho apoštolské požehnanie. Spomenul terajší rok Sedembolestnej Panny Márie na Slovensku i 450. výročie konania pútí do Šaštína.

Kardinál Tomko v homílii vyzdvihol dávne tradície úcty k Sedembolestnej Panne Márii na Slovensku, ku ktorej sa veriaci vždy utiekali so svojimi radosťami, trápeniami a prosbami. "Aj dnes všetci potrebujeme ochranu Sedembolestnej, aj dnes sa Kristovi spôsobujú mnohé rany. Pokračuje boj medzi dobrom a zlom v spoločnosti," konštatoval kardinál. Ako ďalej povedal, nebadane sa vedie boj o dušu našich ľudí, na ktorých vplýva nedostatok morálky, chýbajúce etické normy, rôzne diskusie o potratoch, o eutanázii, slobode a voľnosti a živote bez Boha. "U Panny Márie aj v tejto ťažkej dobe hľadáme nádej a silu prekonávať problémy."

Súčasťou slávnostnej omše bola modlitba zasvätenia Slovenska Sedembolestnej Panne Márii. Nechýbali modlitby za rodiny, mládež, pokoj vo svete i za zosnulých.

Arcibiskup Zvolenský na záver omše poďakoval všetkým pútnikom, dobrovoľníkom a ďalším ľudom, ktorí prišli do Šaštína a pomohli pri zabezpečovaní púte. Veľkú vďaku za dlhoročnú duchovnú službu Slovensku vyjadril kardinálovi Tomkovi, ktorý si práve dnes pripomína 35. výročie biskupskej vysviacky, ktorú prijal v Sixtínskej kaplnke z rúk Sv. Jána Pavla II.

Na konci omše veriaci zaspievali pápežskú hymnu V sedmobrežnom kruhu Ríma...
V utorok (16.9.) sa v Šaštíne koná Púť seniorov a chorých.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok