Rusko vytvorí fond na podporu firiem zasiahnutých sankciami

TASR
15.9.2014 11:34

Rusko vytvorí v budúcom roku protikrízový fond, ktorý by mal pomôcť ruským podnikom zasiahnutým medzinárodnými sankciami. Uviedol to ruský minister financií Anton Siluanov. Fond by mal získať časť peňazí z nerealizovaných transferov pre dôchodkový fond. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rusko vytvorí fond na podporu firiem zasiahnutých sankciami
SITA

Niekoľko sankčných kôl zo strany západných krajín za podiel Ruska na súčasnej ukrajinskej kríze obmedzilo prístup niektorých veľkých ruských spoločností a bánk k zahraničnému kapitálu. Medzi firmy, ktoré už požiadali Kremeľ o finančnú pomoc, patrí aj ruský ropný koncern Rosnefť. Ten uviedol, že bude potrebovať okolo 1,5 bilióna rubľov (30,6 miliardy eur).

Ruské médiá informovali, že podľa Siluanova zastavenie finančných transferov do ruského dôchodkového fondu prinesie do rozpočtu navyše okolo 309 miliárd rubľov. Celá suma do protikrízového fondu nepôjde, dodal Siluanov, no ruská vláda by mala okrem týchto peňazí ešte získať minimálne 100 miliárd rubľov ušetrených v tohtoročnom rozpočte.

"Týchto 100 miliárd rubľov pridáme do (protikrízovej) rezervy na budúci rok, čo by nám malo umožniť podporiť naše firmy," povedal minister pre agentúru RIA Novosti a dodal, že "finančná rezerva v rámci protikrízového fondu bude významná". Aký veľký však fond reálne bude, známe nie je.

Bude to už druhý rok po sebe, čo Moskva zastavila transfery financií do dôchodkového fondu, informovala agentúra Reuters. Z neho Kremeľ poskytuje príspevky ruským dôchodcom, niektorým invalidom a rodinám, ktoré prišli o živiteľa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok