Nemeckí euroskeptici získali vyše 10 percent hlasov v Durínsku a Brandenbursku

TASR
15.9.2014 07:34

Euroskeptická strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) získala viac ako 10 percent hlasov v nedeľňajších voľbách v dvoch spolkových krajinách Durínsko a Brandenbursko. Oznámila to dnes agentúra DPA.

Nemeckí euroskeptici získali vyše 10 percent hlasov v Durínsku a Brandenbursku
SITA/AP

V krajinských voľbách v Durínsku v strednej časti Nemecka zvíťazila Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkelovej s podporou 33,5 percenta.

V Brandenbursku neďaleko Berlína zase so ziskom 31,9 percenta hlasov dominovala Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD), ktorá na spolkovej úrovni vládne v koalícii s Merkelovou.

CDU si posilnila svoju pozíciu v Durínsku i Brandenbursku, zatiaľ čo SPD zaznamenala menšiu podporu než pred piatimi rokmi.

Euroskeptici z AfD získali v Durínsku 10,6 percenta a Brandenbursku 12,2 percenta odovzdaných hlasov.

Strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) vznikla len začiatkom roku 2013 ako platforma odporcov záchranných balíkov pre ekonomicky slabé krajiny eurozóny. Okrem iného požaduje aj stanovenie imigračných limitov.

Vo vlaňajších spolkových voľbách sa jej nepodarilo prekonať päťpercentnú hranicu zvoliteľnosti; v tohtoročných voľbách do Európskeho parlamentu však získala už 7,1 percenta hlasov. Minulý mesiac zaznamenala podporu 9,7 percenta v krajinských voľbách v Sasku.

Po nedeľňajších voľbách bude mať AfD zastúpenie v troch zo 16 krajinských parlamentov v Nemecku. Vo všetkých troch prípadoch ide o spolkové krajiny, ktoré boli v minulosti súčasťou komunistického Východného Nemecka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok