Líder sociálnych demokratov Švédska vyjadril pripravenosť vytvoriť novú vládu

TASR TA3
15.9.2014 07:29

Predseda švédskych sociálnych demokratov Stefan Löfven vyjadril pripravenosť zostaviť novú vládu po tom, ako nimi vedený opozičný blok zvíťazil v nedeľňajších parlamentných voľbách. Doterajší konzervatívny premiér Fredrik Reinfeldt už priznal volebnú porážku, oznámila dnes agentúra DPA.

"Som pripravený pokúsiť sa vytvoriť novú vládu," povedal Löfven po zverejnení predbežných výsledkov hlasovania, signalizujúcich víťazstvo stredoľavých strán, ktoré ale spoločne nezískali väčšinu kresiel v parlamente.

Šéf Švédskej sociálnodemokratickej robotníckej strany (SAP) vyhlásil, že najskôr začne rozhovory so spriaznenou  Stranou zelených (MP), ale podľa vlastných slov je ochotný spolupracovať so všetkými "demokratickými stranami".

Löften však vylúčil možnosť spolupráce s protiimigračnou stranou Švédski demokrati (SD), ktorá si vo voľbách posilnila svoje pozície. Svoj odmietavý postoj zdôvodnil diametrálnymi rozdielmi v hodnotách SD a sociálnych demokratov.
Za svoje priority Löften označil riešenie problému nezamestnanosti a upadajúcej úrovne švédskeho školstva.

Takmer úplné výsledky volieb naznačujú, že trojica stredoľavých strán (SAP, MP a Ľavicová strana), ktoré zatiaľ nevytvorili oficiálnu spoločnú platformu, získala dovedna 43,7 percent hlasov. Štvorčlenná stredopravá koalícia premiéra Reinfeldta, ktorá je pri moci už osem rokov, dosiahla zisk 39,3 percenta, uviedla agentúra Reuters.

Protiimigračná strana Švédski demokrati (SD) získala 12,9 percenta hlasov; so 48 kreslami sa tak stala treťou najsilnejšou stranou v parlamente. Ostatné parlamentné strany však s SD odmietajú spolupracovať.

O prehre Frederika Reinfelda, ale aj o náladách Švédov po prekvapivých voľbách, som sa dnes telefonicky rozprával so Slovenkou, ktorá roky žije v škandinávskej krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok