Krym hlasoval v regionálnych voľbách za vládnu stranu Jednotné Rusko

TASR
15.9.2014 07:25

V nedeľňajších regionálnych parlamentných voľbách na Kryme vyše 70 percent voličov odovzdalo svoj hlas vládnej strane Jednotné Rusko, vedenej premiérom Dmitrijom Medvedevom. Oznámila to agentúra ITAR-TASS.

Krym hlasoval v regionálnych voľbách za vládnu stranu Jednotné Rusko
SITA/AP

Išlo o prvé voľby na Kryme od marca, keď Rusko anektovalo tento pôvodne ukrajinský polostrov. Podľa informácií krymského parlamentu sa na hlasovaní zúčastnilo takmer 60 percent voličov.

Podpora pre stranu Jednotné Rusko podľa exit pollov prekročila na Kryme hranicu 70 percent. V krymskom parlamente zasadnú aj "liberáli" Vladimira Žirinovského a ruskí komunisti. Hlasovanie na polostrove prebehlo podľa miestnych úradov pokojne a bez akýchkoľvek rušivých incidentov.

Líder Jednotného Ruska Dmitrij Medvedev ocenil vysokú účasť i podporu krymských voličov. Výsledky hlasovania podľa neho dokazujú, že miestne obyvateľstvo súhlasí s politikou ruského prezidenta Vladimira Putina. Ukrajinská vláda označila nedeľňajšie hlasovanie na Kryme za ilegálne.

Regionálne voľby rôznej úrovne sa v nedeľu konali takmer vo všetkých oblastiach Ruska okrem autonómnej republiky Ingušsko. Registrovaných bolo celkovo vyše 75 miliónov voličov. Išlo tak o najväčšie ruské regionálne voľby od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991.

Voliči v jednotlivých oblastiach Ruska v nedeľu rozhodovali 30 gubernátoroch, obsadení 14 regionálnych parlamentov, troch starostoch a tisícoch mestských zastupiteľstiev. Celkovo sa rozhodovalo o vyše 40.000 mandátoch.

Medzi najsledovanejšie patrili voľby do moskovskej Dumy, ako aj súboj o kreslo gubernátora v Petrohrade. Prvé prognózy avizujú v oboch mestách víťazstvo Jednotného Ruska. Opozícia v Petrohrade odmietla uznať výsledky tamojších volieb pre údajné podvody.

Nezávislá pozorovateľská skupina Golos zaznamenala desiatky prípadov porušenia volebných pravidiel, zatiaľ čo oficiálne miesta hovoria len o niekoľkých menších incidentoch.

Exit polly avizovali drvivé víťazstvá minimálne 18 úradujúcich gubernátorov, z ktorých väčšina získala vyše 70 percent odovzdaných hlasov.

Celková volebná účasť bola nízka a len v niektorých regiónoch Ruska prevýšila hranicu 50 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok