Rusi hlasujú v komunálnych voľbách

TA3 TASR
14.9.2014 07:44

Okolo 50 miliónov voličov má možnosť rozhodnúť o obsadení gubernátorských postov a o zložení miestnych a regionálnych zastupiteľstiev. Po prvý raz sa na nich zúčastnia obyvatelia Krymu už ako súčasti Ruskej federácie.

Regionálne voľby sa konajú po prvý raz aj na Kryme

V čase ukrajinskej krízy sa dnes vo viacerých oblastiach Ruska - a po prvý raz aj na Kryme - začali regionálne a komunálne voľby. Voliči rozhodujú o 30 gubernátoroch, obsadení 14 regionálnych parlamentov, troch starostoch a tisícoch mestských zastupiteľstiev, informovala agentúra DPA.

V Moskve volia členov mestskej dumy a v Petrohrade gubernátora, medzinárodná pozornosť sa však sústreďuje na voľby na Kryme a v meste Sevastopol, ktoré v marci Ruska federácia pričlenila k svojmu územiu. Ukrajina odsúdila tamojšie hlasovanie ako protiprávne.

Registrovaných je celkovo vyše 75 miliónov voličov, ide tak o najväčšie ruské regionálne voľby od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991, uviedol podľa agentúry Interfax podpredseda volebnej komisie Leonid Ivlev.

Pozorovatelia však neočakávajú väčšie prekvapenia. Prieskumy predpovedajú najlepšie výsledky stranám a kandidátom, ktorí otvorene podporujú kurz prezidenta Vladimira Putina. Počet dnes volených gubernátorov sa rozrástol po tom, ako sa mnohí nepopulárni regionálni lídri rozhodli vyhlásiť predčasné voľby, aby ťažili zo súčasných nálad v krajine, uviedla DPA.

Pre vládnucu stranu Jednotné Rusko je dnešné rozhodovanie o vyše 40.000 mandátoch dôležitým testom politiky Putina v čase krízy a sankcií v dôsledku ukrajinského konfliktu.

Kritici Kremľa sa sťažujú, že opozičné strany majú vo voľbách sťažené podmienky, pričom regionálni lídri otvorene využívajú verejné zdroje na svoju podporu. Opozícia a pozorovatelia tiež obviňujú volebnú komisiu, že obmedzuje účasť opozičných kandidátov na voľbách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok