Loď Mistral, na ktorú čaká Rusko, vyplávala na more

SITA
13.9.2014 15:46

Francúzska loď typu Mistral v sobotu ráno opustila prístav Saint-Nazaire a vydala sa na more, kde absolvuje sériu skúšok. Prvé vyplávanie plavidla s názvom Vladivostok od júna sa stalo skutočnosťou dva týždne po pozastavení jej dodávky do Ruska.

Loď Mistral, na ktorú čaká Rusko, vyplávala na more
SITA/AP

Na palube Vladivostoku sa podľa informácií francúzskych médií, ktoré cituje portál ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti, nachádzalo aj 200 ruských námorníkov. Tí ešte v júli prišli na zácvik obsluhy stroja, ktorého dodanie francúzsky prezident Francois Hollande minulý týždeň podmienil politickou dohodou a dosiahnutím prímeria na východe Ukrajiny. Rozhodnúť sa údajne chce koncom októbra.

Francúzska vláda začiatkom septembra oznámila, že pre nesplnenie podmienok predbežne loď Vladivostok nemôže do Ruska dodať. Udalosti na Ukrajine totiž podľa nej "idú proti základom bezpečnosti v Európe". Predaj plavidiel Mistral je dlhodobým problémom pre viaceré krajiny NATO, ktoré Paríž žiadali o zrušenie dodania plavidiel schopných pojať 700 vojakov, 16 vrtuľníkov a desiatky obrnených vozidiel. Loď Vladivostok mala doraziť do Petrohradu v októbri, druhá loď typu Mistral s označením Sevastopoľ pomenovaná po prístave na Krymskom polostrove má prísť o rok neskôr. Dohodu v hodnote viac ako miliardy eur uzavreli ešte v roku 2011, čo znamenalo historicky najväčšiu transakciu medzi Ruskom a krajinou NATO od pádu Sovietskeho zväzu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok