Rusko poslalo na Ukrajinu ďalší humanitárny konvoj

TA3 TASR
13.9.2014 08:34

Druhý ruský humanitárny konvoj dorazil dnes do mesta Luhansk, bašty proruských separatistov na východe Ukrajiny. S odvolaním sa na ruské médiá o tom informovali svetové agentúry..

Kolóna približne 200 nákladných vozidiel prešla cez hranicu v noci na dnes pri ruskom meste Doneck, ležiacom na ukrajinskej hranici, uviedol hovorca ruskej colnej služby. Podľa ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti sa už väčšia polovica konvoja nachádza v Luhansku a zvyšné kamióny by tam mali doraziť v priebehu dňa.

Konvoj podľa ruských médií preváža okolo 2000 ton humanitárnej pomoci pre oblasti východnej Ukrajiny postihnuté konfliktom, okrem iného lieky, potraviny a generátory. Kyjev k záležitosti zatiaľ nevydal stanovisko.

Agentúra Itar-Tass uviedla, že obyvatelia Luhanska privítali vozidlá s ruskými zástavami a niektorí plakali od šťastia. "Rusko tým po druhý raz vzalo na seba zodpovednosť," komentovala štátna televízia v Moskve.

Pred troma týždňami (22. augusta) vstúpila na ukrajinské územie kolóna viac ako 260 ruských nákladných vozidiel s humanitárnou pomocou, avšak bez povolenia ukrajinskej strany a bez asistencie predstaviteľov Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK). Ukrajina to označila za ďalšie porušenie medzinárodného práva a Rusko následne obvinila, že jeho kamióny pri návrate z Ukrajiny odviezli zariadenie zo strategických podnikov, ako aj telá padlých ruských vojakov.
Nejasné podľa ukrajinských médiá zostáva, či sa na kontrole vozidiel na hranici tentoraz zúčastnili aj ukrajinskí colníci, ako to tvrdil hovorca ruskej colnej služby, alebo pracovníci Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Pracovníci MVČK konvoj nesprevádzali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok