V rómskej osade Hlboké vo veľkom kastrujú psy a mačky

SITA
12.9.2014 20:08

V liptovskomikulášskej rómskej osade Hlboké vo štvrtok spustili veľkú trojdňovú kastračnú akciu, ktorá má zamedziť zbytočnému množeniu túlavých psov a mačiek. Dobrovoľní zverolekári a študenti veterinárstva odchytávajú zvieratá, kastrujú ich a vracajú majiteľom, ak o to majú záujem.

V rómskej osade Hlboké vo veľkom kastrujú psy a mačky
SITA

„Vždy dopredu upozorníme rodiny so psami, že prídeme. Sami sa môžu rozhodnúť, či nám svoje zviera odovzdajú. Tento prístup však vítajú, pretože im vrátime vykastrované a zdravé zviera, pri ktorom nebudú musieť riešiť problém s nechceným potomstvom,“ uviedla Lenka Zolnierčiková z Československého kastračného programu.

Dobrovoľníkov z kastračného programu požiadala o pomoc karanténna stanica v Liptovskom Mikuláši. „My totiž finančne ani personálne nedokážeme pokryť dopyt,“ vysvetlila Jana Dvořáčková, predsedníčka občianskeho združenia Očami psa, ktoré karanténnu stanicu prevádzkuje. „Obyvatelia Hlbokého sa k tomu stavajú celkom pozitívne. Myslím, že si uvedomujú, ako je to pre nich výhodné, sami za nami chodia,“ zhodnotila kastračnú akciu v Hlbokom Dvořáčková.

S kastráciou zvierat dobrovoľníkom finančne pomáha aj mesto Liptovský Mikuláš. „Na každého psa sme vyhradili desať eur, čím pokryjeme približne tretinu nákladov. Veríme, že sú to dobre investované prostriedky, ktoré nám pomôžu eliminovať množenie sa psov a mačiek nielen v Hlbokom, ale aj v ďalších problémových lokalitách v meste,“ povedala vedúca mestského útvaru životného prostredia Iveta Klepáčová. Počas trojdňovej akcie vykastrujú i zvieratá z okolitých obcí. Problémovými lokalitami sú v mikulášskom okrese najmä Pribylina a Važec. Odovzdané a túlavé zvieratá odtiaľ privezú na zákrok do prenosnej ambulancie v mikulášskej karanténnej stanici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok