ZAD: Cestovanie zadarmo vo vlakoch môže priniesť rušenie autobusov

TASR
12.9.2014 18:17

Na cestovanie zadarmo vo vlakoch pre študentov a dôchodcov doplatia tí obyvatelia Slovenska, ktorí sú odkázaní na autobusovú dopravu. Tvrdí to Zväz autobusovej dopravy (ZAD), podľa ktorého môže takéto nesystémové opatrenie štátu spôsobiť až rušenie autobusových liniek a ohrozených môže byť najmenej 33.000 pracovných miest.

ZAD: Cestovanie zadarmo vo vlakoch môže priniesť rušenie autobusov
SITA

"Autobus znamená zamestnanosť a rozvoj regiónov a obcí. Preto by sa autobusová doprava mala podporovať, nie zaznávať," zdôraznil v dnešnom stanovisku ZAD jeho prezident Peter Pobeha.

Vláda chce spustiť cestovanie
vlakom zadarmo pre študentov a dôchodcov od 17. novembra tohto roku, zároveň sa majú od januára budúceho roku zvýšiť zľavy pre pracujúcich. Doterajšie informácie o návrhu týchto zliav však podľa Pobehu naznačujú viac škody ako osohu.

ZAD upozorňuje, že autobusová doprava pokrýva 85 % potrieb cestovania v regiónoch. Návrhom vlády je preto podľa zväzu diskriminovaná väčšia časť populácie. "Rušením autobusových spojov by sa najmä ľuďom, ktorí žijú alebo pracujú na miestach, kam vlak nechodí, zhoršila doprava do súčasného zamestnania, ale aj dostupnosť k novým pracovným príležitostiam," opísal zväz.

Podľa prepočtov ZAD môže byť pritom ohrozených minimálne 33.000 pracovných miest, čo by znamenalo nárast nezamestnanosti zo súčasných 12,67 % na 13,90 %. Autobusová doprava na Slovensku ročne prevezie takmer 190 miliónov cestujúcich, kým vo
vlakoch sa ich prepraví za rovnaké obdobie len približne 45 miliónov.

Ministerstvo dopravy ale tvrdí, že autobusová doprava je ešte na základe rozhodnutí v minulosti v súkromných rukách alebo pod kontrolou vyšších územných celkov (VÚC). "Znamená to, že jej objednávatelia autonómne rozhodujú o dopravných i tarifných otázkach. Rovnako tak môžu rozhodnúť o poskytnutí akýchkoľvek zliav v cestovnom, ak im to situácia dovoľuje," opísal hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.


Štát si podľa jeho slov centrálne objednáva výkony vo verejnom záujme iba na železniciach. Podpora železnice je pritom podľa rezortu v súlade s politikou Slovenskej republiky aj EÚ, ktorá sa snaží podporovať tento druh dopravy ako ekologický a moderný spôsob dopravy.

Ak by mal do tohto procesu vstúpiť štát, musel by podľa Kóňu v plnej miere fungovať inštitút dopravnej autority. Ten by zlaďoval potreby a súbehy železničnej aj autobusovej dopravy. "Znamená to, že by tieto dva druhy hromadnej dopravy vytvorili jednotný systém a nie navzájom si konkurujúce celky," vysvetlil Kóňa.

Napríklad by sa tak určilo, kde má tvoriť železničná doprava nosný dopravný systém a k tomu by sa nastavili autobusové prípoje. Zároveň by v oblastiach, kde už dnes vlaky nie sú, alebo ľudia o cestovanievlakom nebudú javiť záujem, zasa prevzala kľúčovú úlohu autobusová doprava a v regionálnych centrách by spolupracovala s vlakmi. "Príprava tohto opatrenia v súčasnosti závisí od komplikovaných rokovaní s predstaviteľmi VÚC a autodopravcami," doplnil Kóňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok