Elitná izraelská jednotka sa vzoprela voči odpočúvaniu Palestínčanov

TASR
12.9.2014 11:56

Niekoľko desiatok záložných vojakov elitnej izraelskej výzvednej jednotky odmietlo odpočúvať Palestínčanov žijúcich v okupácii. Ide o bezprecedentnú kritiku vyslovenú na margo bezpečnostnej politiky premiéra Benjamina Netanjahua, píše agentúra Reuters.

Elitná izraelská jednotka sa vzoprela voči odpočúvaniu Palestínčanov
SITA/AP

Protestný list podpísaný 43 veteránmi "Jednotky 8200" zaslali signatári Netanjahuovi a vysokým armádnym činiteľom. Dokument vo svojom dnešnom vydaní citovali najpredávanejšie izraelské noviny Jediot achronot. Armáda označila túto iniciatívu iba za krok na upútanie verejnej pozornosti.

Odsúdením rozmáhajúceho sa odpočúvania Palestínčanov a úlohy, ktorú takýto druh špionáže zohráva v uskutočňovaní vzdušných útokov postihujúcich neraz civilné obyvateľstvo, predmetné opatrenie odkrýva tajnú prax, ktorá býva médiami nepovšimnutá, komentuje Reuters.

"Odmietame sa zúčastňovať na akciách proti Palestínčanom a slúžiť ako nástroj prehlbovania vojenskej moci na okupovaných palestínskych územiach. Tajné služby umožňujú rušivé monitorovanie väčšiny aspektov života, čo neprispieva k jeho normálnemu priebehu a odďaľuje ukončenie konfliktu," píše sa v dokumente.

Mená signatárov "Jednotky 8200", ktorá sleduje aj nepriateľské arabské štáty a Irán, neboli zverejnené. Izraelské orgány vyžadujú na sledovanie vlastných občanov povolenie súdu, v prípade Palestínčanov však platia voľnejšie pravidlá. Netanjahuov úrad bezprostredne na iniciatívu nereagoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok