Za nového člena súdnej rady bol zvolený sudca Ján Slovinský

TASR
11.9.2014 18:04

Za nového člena Súdnej rady SR bol dnes zvolený predseda okresného súdu v Spišskej Novej Vsi Ján Slovinský. Rozhodli o tom v tajnej voľbe poslanci NR SR, v ktorej Slovinský získal 80 hlasov od 80 prítomných členov snemovne. Na hlasovaní sa zúčastnili len poslanci Smeru-SD.

Za nového člena súdnej rady bol zvolený sudca Ján Slovinský
TASR

Ján Slovinský, ktorý bol dnes jediným kandidátom, nastupuje do súdnej rady namiesto odvolaného Dušana Čima. Toho parlament zbavil funkcie v utorok (9.9.). Ako nový člen rady sa tak bude môcť zúčastniť už na jej kľúčovom utorkovom rokovaní (16.9.), keď je na programe nová voľba predsedu Najvyššieho súdu SR aj voľba predsedu rady.

Opozícii sa nepáčilo, že predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) dal na podávanie nominácií len 24 hodín a že Slovinský podpísal súhlas so svojou kandidatúrou skôr, ako sa opozícia vôbec dozvedela o zámere Smeru-SD Čima odvolať. "Pri odvolanom Dušanovi Čimovi bol namietaný proces jeho voľby. Tento postup však dáva dôvod na spochybnenie. Dať poslancom 24 hodín na navrhnutie kandidáta, to je lehota, ktorá to znemožňuje, to jednoducho nie je  možné. Za 24 hodín nezoženiete kandidáta s tým, aby vám dal všetky potrebné doklady," upozornila exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd).

Opozícia tiež kritizovala odvolanie Čima bez udania dôvodu. Smer-SD za jeden z dôvodov označil spôsob jeho ustanovenia do funkcie. Napr. predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD) poukázal na to, že Čima bývalá pravicová koalícia zvolila napriek tomu, že do funkcie nastupoval až dva mesiace po predčasných parlamentných voľbách.

"Spôsob ustanovenia pána Čima do funkcie je pre mňa jeden z najzákladnejších dôvodov na odvolanie. Prezident Andrej Kiska nám ukázal, že toto je schodná cesta a ústavné riešenie," vysvetlil. Anton Martvoň (Smer-SD) zase opozícii odkázal, že keď Kiska odvolal troch členov súdnej rady vymenovaných jeho predchodcom Ivanom Gašparovičom, otvoril Pandorinu skrinku. "Vtedy ste mu všetci tlieskali, teraz kritizujete. My neprichádzame s ničím novým, okrem toho, čo spustil Kiska," podčiarkol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok