Van Rompuy oznámil, že EÚ v piatok pritvrdí protiruské sankcie, USA sa pridajú

TA3 TASR
11.9.2014 14:43

Brusel pritvrdí a zrejme už zajtra spustí prísnejšie sankcie proti Rusku. Dohodli sa na tom veľvyslanci krajín európskej dvadsaťosmičky.

USA sa pridajú k EÚ a v piatok predstavia nové sankcie proti Rusku

Americký prezident Barack Obama dnes oznámil, že Spojené štáty sa pridajú k Európskej únii v zavedení prísnejších sankcií proti finančnému, energetickému a obrannému sektoru Ruska po tom, čo Moskva minulý mesiac vyslala vojakov na východnú Ukrajinu. Podrobnosti o nových opatreniach poskytne Biely dom v piatok.

"Tieto opatrenia budú zvyšovať politickú izoláciu Ruska, ako aj ekonomické straty Ruska, predovšetkým v oblastiach dôležitých pre prezidenta (Vladimira) Putina a jemu blízkych ľudí," uviedol Obama vo vyhlásení, ktoré citovala tlačová agentúra Reuters.

Nemenované informované zdroje uviedli, že USA plánujú za zásah Moskvy na Ukrajine uvaliť sankcie proti najväčšej ruskej banke Sberbank a ešte viac obmedziť prístup ostatných ruských bánk k americkému kapitálu.
Spojené štáty už v júli účinne odrezali päť ruských bánk - VTB, Gazprombank, Moskovskú banku, VEB a Ruskú poľnohospodársku banku - od amerických akciových a dlhopisových trhov tým, že zakázali americkým občanom alebo firmám obchodovať napríklad s novými dlhopismi týchto bánk, keď je termín vypršania splatnosti dlhší ako 90 dní.

Zdroje ďalej uviedli, že americká vláda plánuje v piatok uplatniť v zásade rovnakú sankciu voči Sberbanke a sprísniť obmedzenia pre všetkých šesť spomínaných bánk tak, že zakáže americkým občanom alebo firmám obchodovať s novými dlhopismi týchto bánk so splatnosťou dlhšou ako 30 dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok