Putin nariadil manévre na Ďalekom východe

TASR TA3
11.9.2014 10:15

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil dnes preveriť bojaschopnosť všetkých jednotiek Východného vojenského okruhu. Rozhodnutie najvyššieho veliteľa ruských ozbrojených síl oznámil v Moskve minister obrany Sergej Šojgu.

Súčasne s týmto vopred neavizovaným rozkazom Putin nariadil aj previerku pripravenosti celého radu ministerstiev a regionálnych vlád "na plnenie úloh v podmienkach vojnového stavu," informovala agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na vyhlásenie ministra Šojgu.  Dodal, že previerka ich pripravenosti sa bude konať od 11. do 18. septembra.

Úlohou vládnych úradov je napríklad zabezpečiť funkčnosť železničných tratí a ciest vhodných na presun vojenskej techniky alebo poskytnutie civilných lodí pre potreby vojenského námorníctva. Rozkaz o uvedení jednotiek do plnej bojovej pohotovosti nadobudol platnosť dnes o 10.00 h miestneho času a týka sa jednotiek všetkých druhov vojsk Východného vojenského okruhu.

Minister obrany nariadil, aby sa jednotky presunuli na cvičiská a venovali sa tam nácviku zvýšenia svojej bojaschopnosti. Mimoriadna pozornosť bude podľa Šojgu venovaná nácviku rýchleho presunu jednotiek na veľké vzdialenosti a príprave tylového zabezpečenia.

Podľa správy agentúry ITAR-TASS sa od 2. septembra prakticky každý deň v niektorej z jednotiek Východného vojenského okruhu na ruskom Ďalekom východe konali taktické či iné špecializované manévre. V súvislosti s krízou na východe Ukrajiny vyvolávajú správy o vopred neavizovaných vojenských cvičeniach v Rusku obavy i záujem západných vojenských analytikov a politikov.

Manévre ruských jednotiek pri východných hraniciach v posledných mesiacoch vyvolali veľké znepokojenie na Západe - obáva sa totiž, že ide o prípravu invázie na územie Ukrajiny, ktorá sa od jari zmieta v ozbrojenom konflikte medzi vládnymi silami a proruskými separatistami. Tí podľa Západu dostávajú od Moskvy vojenskú i logistickú podporu.

Moskva tieto obavy označila pred časom za "smiešne", ale americké ministerstvo zahraničných vecí sa prostredníctvom svojej hovorkyne Jen Psakiovej vyjadrilo, že Washington bude za provokáciu považovať akékoľvek vojenské cvičenie ruskej armády. Najbližšie veľké vojenské cvičenie ruských raketových vojsk strategického určenia a letectva sa uskutoční v polovici septembra na Altaji.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok