USA sa v boji proti IS spoja s desiatimi arabskými krajinami

TA3 TASR SITA
11.9.2014 07:08

Spojené štáty americké sa nebudú zdráhať zasiahnuť v Sýrii proti radikálom z organizácie Islamský štát. V prejave, adresovanom americkým občanom to vyhlásil prezident Barack Obama. Rozhodol sa, že do Iraku vyšle takmer 500 vojenských poradcov. Tí sa ale na bojových operáciách nezúčastnia.

Sýrska opozícia vyjadrila podporu Obamovmu prejavu

Západom podporovaná Národná koalícia sýrskych revolučných a opozičných síl vyzvala dnes americký Kongres, aby čo najskôr schválil plán prezidenta Baracka Obamu v súvislosti s militantmi zo skupiny Islamský štát (IS) po tom, čo Obama po prvý raz povolil americké vzdušné nálety aj v Sýrii. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Sýrska koalícia... je pripravená a ochotná byť partnerom medzinárodného spoločenstva nielen pri porážke IS, ale aj pri zbavení sýrskeho ľudu tyranie režimu (sýrskeho prezidenta Bašára) Asada," uviedol v písomnom vyhlásení predseda koalície Hádí Bahrá.

Irán: Vznikajúca medzinárodná koalícia je zahalená nejasnosťami

"Takzvaná medzinárodná koalícia na boj proti skupine IS... je zahalená závažnými nejasnosťami a existujú vážne pochybnosti o jej odhodlaní úprimne bojovať proti pôvodným príčinám terorizmu," povedala hovorkyňa iránskeho ministerstva zahraničných vecí Marzie Áfkhamová.

Konkrétne však nespomenula výzvu amerického prezidenta Baracka Obamu na vytvorenie širokej koalície s cieľom vykoreniť Islamský štát z Iraku a Sýrie. Hovorkyňa iránskeho rezortu diplomacie zároveň obvinila niektorých členov tejto koalície z "finančnej a vojenskej podpory teroristov v Iraku a Sýrii".

Islamský štát je obrovská hrozba pre našu civilizáciu, myslí si Lajčák

Kroky vedúce k zničeniu militantnej skupiny Islamský štát (IS) sú logickým a zákonitým vyústením, pretože IS je obrovská teroristická hrozba a celková hrozba pre našu civilizáciu. Vyhlásil to šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.

"To sú ľudia, ktorí v zásade vyznávajú filozofiu, že pokiaľ nezdieľate ich ideológiu, tak nemáte právo žiť, čo sme videli viackrát v praxi. Je to ohromné zlo, ktorému sa treba postaviť a som rád, že Spojené štáty istým spôsobom zavelili do boja," konštatoval s tým, že táto téma rezonovala na minulotýždňovom summite NATO vo Walese. Poukázal na vytváranie medzinárodnej koalície krajín, ktoré sa chcú zapojiť do zničenia Islamského štátu.

"Musíme tento fenomén zastaviť, lebo v opačnom prípade by sme sa nenazdali a klopali by na naše dvere," upozornil Lajčák. Slovensko sa podľa neho určite nejakou formou stane súčasťou tejto koalície. O tom, ako by mal vyzerať konkrétny príspevok SR, ale vláda zatiaľ nehovorila.

Lajčák naznačil, že by mohlo ísť o poskytnutie výcviku irackým ozbrojeným silám a Kurdom čeliacim IS v pozemných operáciách v Iraku. "Sme si vedomí svojej zodpovednosti, lebo je to hrozba, ktorá sa týka aj nás, takže si nebudeme pred ňou zatvárať oči," deklaroval minister.

Záznam z prejavu Baracka Obamu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok