Kiska plní sľub z výzvy, prispeje muskulárnym dystrofikom

TASR
10.9.2014 16:17

Prezident SR Andrej Kiska splní sľub z ľadovej výzvy, známej ako Ice Bucket Challenge, a z augustovej výplaty finančne prispeje dvom rodinám navrhnutých Organizáciou muskulárnych dystrofikov. Kiska rozdeľuje mesačne vyše 5000 eur medzi desať rodín v núdzi.

Kiska plní sľub z výzvy, prispeje muskulárnym dystrofikom
SITA

"Prezident sa s muskulárnymi dystrofikmi dohodol, že pribudnú k organizáciám, ktoré navrhujú, kam pôjdu peniaze z jeho výplaty," povedal dnes hovorca prezidenta Peter Petrus po stretnutí so zástupcami pacientov.

Dystrofici sa na stretnutí s prezidentom rozprávali o bariérach, ktoré im v uliciach komplikujú život. Kiska im povedal, že ak mu dodajú súpis argumentov, bude iniciovať stretnutie napríklad s ministerkou zdravotníctva či ministrom práce. "Pred návštevou som bola vo veľkom strese. Viete, ako sa on dokáže rozprávať s človekom? Bez hviezdnych manierov. Hlboko sa zaujímal o naše problémy," povedala pre TASR Alena Hradňanská z organizácie.

Predsedníčka organizácie Andrea Madunová uviedla, že odkedy prijal Kiska ľadovú výzvu, na účet im prispeli skoro tri stovky darcov v sume blížiacej sa k 18.000 eur. "Po minulé roky sa nám podarilo vyzbierať maximálne 5000 eur," vysvetlila. Peniaze podľa nej využijú na "zlepšenie postavenia takýchto ľudí na Slovensku".

Organizácia muskulárnych dystrofikov združuje deti a dospelých s rôznymi druhmi nervovosvalových ochorení, medzi ktoré patrí aj amytrofická laterálna skleróza (ALS). Radí im, aké nástroje ponúka štát v rámci sociálnej pomoci, ako debarierizovať domácnosť alebo ako si zaobstarať vhodné kompenzačné pomôcky. Ľudia s týmto typom ochorenia strácajú kontrolu nad pohybom svalstva a sú odkázaní na pomoc druhých a rôzne pomôcky. Najťažšie formy vyžadujú dýchanie pomocou umelej ventilácie. Ochorenie má postupne zhoršujúci sa priebeh a je nevyliečiteľné.

Sumou 500 eur prispel organizácii v rámci ľadovej výzvy aj minister školstva Peter Pellegrini. Z ministrov ľadovú výzvu prijali aj Robert Kaliňák a Martin Glváč a peniaze darovali Združeniu sclerosis multiplex Nádej. Kaliňák prispel sumou 1000 eur, Glváč dal 100 eur. Glváč prispel rovnakou sumou aj Lige proti rakovine.

Ice Bucket Challenge je výzva, aby si ľudia na seba vyliali studenú vodu a zaplatili na pomoc chorým desať eur. Ak to neurobia, mali by pacientom trpiacim na amyotrofickú laterálnu sklerózu prispieť 100 eurami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok