Rusko obmedzuje dodávky plynu do Poľska

TASR SITA TA3
10.9.2014 16:02

Rusko začalo obmedzovať dodávky plynu do Poľska. Týmto spôsobom narúša reverzný tok plynu na Ukrajinu, uviedla dnes ruská tlačová agentúra RIA z odvolaním sa na šéfa ukrajinskej spoločnosti Ukrtransgaz Ihor Prokopiv. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rusko obmedzuje dodávky plynu do Poľska
SITA/AP

"Veci nejdú až tak hladko. Rusko dnes začalo obmedzovať dodávky plynu do Poľska, aby takto narušilo reverzný tok plynu z Poľska, ktorý smeruje k nám. O 14.00 (ukrajinského času) Poľsko zastavilo reverzné dodávky na Ukrajinu v objeme 4 milióny kubických metrov," povedal dnes v Kyjeve Prokopiv.

Poľsko potvrdilo pokles dodávok plynu

Poľsko potvrdilo, že dodávky plynu, ktorý dostáva z Ruska, od začiatku tohto týždňa klesli prinajmenšom o 20 %. Gazprom správu hneď nekomentoval a poľská plynárenská spoločnosť PGNiG uviedla, že sa snaží zistiť, prečo sa objem dodávok znížil.

Firma PGNiG ďalej konštatovala, že jej zákazníkov sa zníženie dodávok zatiaľ nedotklo a chýbajúci plyn z Ruska nahradila plynom z iných zdrojov. Neobjavili sa známky toho, že by sa zmenšili dodávky ruského plynu aj pre iných importérov v Európskej únii okrem Poľska. Dodávky na Slovensko sú stabilné a rovnako sa vyjadrili Maďarsko, Bosna a Srbsko. Rakúska ropná a plynárenská spoločnosť OMV uviedla, že plyn z Ruska prichádza normálne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok